Fuktig kontinentalklimaFuktig kontinentalklima er et klima som utgjør en stor del av den tempererte sone på midlere breddegrader i områdene mellom de polare og tropiske luftmassene. Det fuktige kontinentalklimaet har varierende værforhold og store temperaturforskjeller mellom sommer og vinter. Temperaturforskjellen kan være så stor som 30–40 ℃, og er størst i områdene som ligger lengst borte fra havet. Klimaet kommer inn under gruppe D i Köppens klimaklassifisering, og en har flere undertyper; en med varm sommer (Dfa) og en med mild sommer (Dfb). Disse har nedbør jevnt fordelt gjennom året. Undertyper med minst nedbør om vinteren blir klassifisert som Dwa eller Dwb.

Dfa: Varme somre


Fuktig kontinentalklima med varme somre (Dfa Köppens system) er en klimatisk undertype som har en middeltemperatur på over 22 ℃ i den varmeste måneden, med regn om sommeren og snø om vinteren. I vintermånedene har en minst en måned med temperaturnormal under −3 ℃, og steder som har middeltemperatur over dette gjennom vinteren regnes å ha fuktig subtropisk klima.

Store deler av Midtvesten og østkysten av USA, samt de sørøstligste områdene av Canada har denne typen klima med varme somre og kalde vintre. En har også denne typen klima på Balkan og deler av Ukraina. En variant av dette klimaet finner en i nordlige områder av Kina og Nord-Korea som har tørre vintre (Dwa).

Dfb: Milde somre


Fuktig kontinentalklima med kjølige somre finner en stort sett nord for områdene med varme somre. Ingen av sommermånedene har en middeltemperatur over 22 ℃, men en kan likevel få korte perioder med svært varmt vær. Denne typen klima gir mindre nedbør enn fuktig kontinentalklima med varme somre, og sommeren er som regel litt kortere og vinteren litt lengre. Sentrale områder av Skandinavia, inkludert Østlandet og østlige områder av Sentral-Europa har denne typen klima. En finner også denne typen klima i de nordlige statene av USA og nord i Japan. I indre områder nord for områdene med denne typen klima har en som regel subarktisk klima

En har også en variant med tørr vinter (Dwb) i nordøstlige områder av Kina, Nord-Korea og sørøstlige områder av Russland, som Vladivostok, Pyongyang i Nord-Korea og Harbin i Kina.

Eksempler

Klimasoner i Köppens klimaklassifisering
Gruppe A: TropiskRegnskog (Af) - Monsun (Am) - Savanne (Aw, As)
Gruppe B: TørtØrkenklima (BW) - Steppe (BSh, BSk)
Gruppe C: TemperertFuktig subtropisk (Cfa, Cwa) - Maritimt (Cfb, Cwb, Cfc) - Middelhavsklima (Csa, Csb)
Gruppe D: KontinentaltFuktig kontinentalt (Dfa, Dwa, Dfb, Dwb) - Subarktisk (Dfc, Dwc, Dfd)
Gruppe E: ArktiskTundra (ET) - Permafrost (EF) - AlpintKategorier: Klimasoner


Dato: 15.01.2021 09:38:04 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.