Frederik V av Danmark og NorgeFrederik V
Konge av Danmark-Norge
Født31. mars 1723[1][2][3][4]
København
Død14. januar 1766[1][2][3][4] (42 år)
København
Gravlagt Roskilde domkirke
Ektefelle Louise av England (1743–)[5], Juliane Marie av Danmark og Norge (1752–)[5]
Far Christian VI av Danmark og Norge
Mor Sophie Magdalene av Danmark og Norge
Søsken Louise av Danmark
Barn Med Louise:
Christian (1745-1747)
Sofia Magdalena av Danmark (1746-1813)
Vilhelmine Caroline (1747-1820)
Christian (1750-1808)
Louise (1750-1831)
Med Juliane Marie:
Frederik (1753-1805)
Uekte barn
Frederika Margaretha (1747-1802)
Frederika Katerina
Anna Maria
Sophia Charlotte
Ulrik Frederik
Beskjeftigelse Monark
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelser Serafimerordenen (1752), Elefantordenen (1723)
Regjeringstid17461766
ValgspråkVed forsigtighed og bestandighed.
Våpenskjold


Frederik V (født 31. mars 1723, død 14. januar 1766), av den oldenborgske slekt, var konge av Danmark-Norge 1746–1766. Frederik var sønn av Christian VI og Sophie Magdalene. Hans mor kalte ham iblant «der dänische Prinz» (den danske prinsen) fordi han innimellom snakket dansk.

Han giftet seg med Louise den 10. november 1743 i Hannover. Brudens bror, William, hertugen av Cumberland, var stedfortreder. Den «egentlige» vielsen fant sted 11. desember i København samme år. Med dronningen fikk han fem barn, deriblant den senere Christian VII. Like mange barn fikk han med sin yndlingselskerinne, Madam Hansen.

Etter at dronning Louise døde i barsel i 1751, giftet han seg året etter med Juliane Marie. Vielsen fant sted i Fredensborg slottskirke. Paret fikk kun én sønn, Frederik, far til den senere kong Christian VIII.

Til tross for at Frederik vokste opp i et strengt pietistisk hjem, ble han en livsnyter som elsket kvinner og vin. Tiden gikk med til besøk på byens vertshus og bordeller, og faren, den strengt religiøse Christian VI, overveide å umyndiggjøre ham.

Innhold

Regjeringstid


I perioden 1756–63 herjet sjuårskrigen i Europa. Frankrike, Østerrike, Russland og Sverige kjempet mot Storbritannia og Preussen. Danmark-Norge var nøytralt, men måtte de siste fem årene av krigen holde en stor hær på nøytralitetsvakt i Slesvig-Holstein. På grunn av de store utgiftene til nøytralitetsvakten ble det i 1762 innført en ekstraskatt som skapte sterk motstand i Norge. Motstanden toppet seg med Strilekrigen i Bergen 1765. Kongen selv var på denne tiden sterkt redusert av en utsvevende livsførsel. Kongens alkoholproblem utviklet seg, så den reelle makten lå i hendene på geheimeråd og overhoffmarskalk Adam Gottlob Moltke. Til tross for, eller kanskje på grunn av, drukkenskapen og utskeielsene, nøt den livlige og livsglade kongen stor popularitet. Kanskje også fordi han i motsetning til Christian VI snakket dansk. Kunst og vitenskap fikk gode betingelser og offentlige teaterforestillinger ble igjen tillatt.

Frederik Vs regjeringsperiode var preget av fremgang for handelen og den spirende industrien. Kruttverket og kanonstøperiet i Frederiksværk, som ble oppført av Johan Frederik Classen, var den første store danske industrivirksomheten. Kravene om jordreformer ble ikke imøtekommet av Moltke, og bøndene merket ikke noe til den økonomiske fremgangen. I samme periode ble også Det Kongelige Opfostringshus, Frederiks hospital og Kunstakademiet opprettet i København. Kongen lot oppføre bydelen Frederiksstaden med Amalienborg som knutepunkt. De fire Amalienborgpaléene sto ferdige i 1760 og Salys rytterstatue av Frederik V sto ferdig i 1771, fem år etter kongens død. På ryttermonumentet ble Frederik V hyllet for at «lærde Skoler stiftedes i Bergen og Trondhjem». Kongen bodde ikke selv i Frederikstaden, men han forærte tomter med god beliggenhet til betydningsfulle borgere, mot at de oppførte et palé på tomten.

Frederik V døde i 1766, bare 42 år gammel sterkt preget av sitt alkoholiserte liv. Han ble gravlagt i Roskilde domkirke og etterfulgt av sin sønn Christian VII.

Se også


Referanser


  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Frederick V, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Frederick-V-king-of-Denmark-and-Norway , besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Dansk biografisk leksikon, oppført som Frederik 5., Dansk Biografisk Leksikon-ID Frederik_5.
  3. ^ a b The Peerage, oppført som Frederik V Oldenburg, King of Denmark, The Peerage person ID p10100.htm#i100991 , besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ a b Find a Grave, oppført som Frederik Of Denmark-Norway, Find a Grave 9443590 , besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ a b The Peerage person ID p10100.htm#i100991 , besøkt 7. august 2020

Eksterne lenkerForgjenger:
 Christian VI 
Konge av
Danmark-Norge

Etterfølger:
 Christian VII 

Stamtavle


Frederik V av Danmark og Norge – stamtavle i tre generasjoner
Frederik V av Danmark og Norge Far:
Christian VI
Farfar:
Fredrik IV
Farfars far:
Christian V
Farfars mor:
Charlotte Amalie av Danmark og Norge
Farmor:
Louise av Mecklenburg-Güstrow
Farmors far:
Gustav Adolf av Mecklenburg-Güstrow
Farmors mor:
Magdalena Sibylla av Slesvig-Holsten-Gottorp
Mor:
Sophie Magdalene
Morfar:
Christian Heinrich av Brandenburg-Kulmbach
Morfars far:
Georges-Albert av Hohenzollern
Morfars mor:
Marie-Elisabeth av Oldenburg
Mormor:
Sofie Christiane av Wolfstein
Mormors far:
Albert-Frederic av Wolfstein
Mormors mor:
Sophie Luise av Castell-RemlingenKategorier: Fødsler i 1723 | Dødsfall i 1766 | Danske monarker | Norske monarker | Huset Oldenburg | Hertuger av Slesvig | Elefantordenen


Dato: 15.01.2021 09:33:28 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.