Frederik IV av Danmark og NorgeFrederik IV
Konge av Danmark-Norge
Født11. oktober 1671[1][2][3][4]
København
Død12. oktober 1730[1][2][3][4] (59 år)
Odense
Gravlagt Roskilde domkirke
Ektefelle Louise av Mecklenburg-Güstrow (16951721)[5], Elisabeth Helene von Vieregg (17031704), Anna Sophie av Danmark og Norge (17121730)[5]
Far Christian V av Danmark og Norge
Mor Charlotte Amalie av Danmark og Norge
Søsken
Barn Med Louise:
Christian (1697)
Christian VI (1699)
Frederik Carl (1701)
Georg (1703)
Charlotte Amalie (1706)
Uekte barn:
Christiane Amalie (1723)
Frederik Christian (1726)
Karl (1728)
Beskjeftigelse Monark
Nasjonalitet Danmark-Norge
Utmerkelser Ridder av Sankt Aleksander Nevskij-ordenen, Andreasordenen
Regjeringstid16991730
ValgspråkHerren er min hjelper.
Signatur
Våpenskjold

Frederik IV (født 11. oktoberjul./ 21. oktober 1671greg., død 12. oktober 1730) tilhørte huset Oldenburg og var konge av Danmark og Norge 16991730. Han ble født på Københavns slott som sønn av Christian V og Charlotte Amalie.

Ekteskap og barn


Etter sin fars død i 1699 arvet Frederik den dansk-norske tronen som rikets tredje enevoldskonge. Kongen inngikk i 1695 det sedvanlige pliktekteskap med Louise av Mecklenburg, og lot seg ytterligere vie til venstre hånd med Elisabeth Helene von Vieregg i 1703. Elisabeth døde i barselsseng året etter.

På flukt fra pesten i København oppholdt kongen og hoffet seg i 1711Koldinghus. Her møtte han den 18-årige Anna Sophie Reventlow, som han forelsket seg i. Moren ante uråd og sperret Anna Sophie inne på slektsgården Clausholm, men året etter bortførte kongen Anna Sofie, som han samme dag ektet til sin ledige venstre hånd. Dagen etter dronning Louises død og begravelse i 1721 lot han seg vie til Anna Sophie, som dermed ble dronning.

Den store nordiske krig


I 1700 erobret danske tropper den slesvigske del av Gottorp, og innledet dermed den store nordiske krig, som med avbrytelser varte til 1720. Frederiks lange regjeringstid ble i stor grad preget av dette.

Reformer


Frederik IV gjennomførte en del reformer. Han innførte den gregorianske kalender og avskaffet vornedskapet, som forpliktet bøndene til ikke å forlate fødestedet uten godseierens tillatelse. Til gjengjeld opprettet kongen en landmilits. Frederik IV, som hadde vært på to reiser til Italia, oppførte to lystslott i italiensk barokk: Frederiksberg slott og Fredensborg slott, som ble et monument over slutten på svenskekrigene.

På sine eldre dager ble Frederik IV grepet av pietismen. Han etablerte hedningemisjonen på Grønland under Hans Egedes ledelse, og han opprettet 240 almueskoler på kronens ryttergods. Skolene, som også ble kalt rytterskoler, skulle lære barn å lese og oppdra dem til kongetro undersåtter. Han beordret også byggingen av Det Kongelige Vajsenhus i København.

Andre opplysninger


Frederik var svært nøye og arbeidsom og hadde stor arbeidskapasitet. Han gikk grundig inn i alle saker han behandlet og brukte tid før han fattet en beslutning.

To ganger var Frederik IV på besøk i Norge; i 1704 og 1709. På den første reisen var han rundt i store deler av landet. Navnet Kongsteinen i Stavanger er til minne om besøket i 1704.

For å bedre statsfinansene etter den store nordiske krig, besluttet han i 1710 å gjennomføre det store kirkesalget hvor omkring 620-630 kirker i Norge ble solgt.

Død


Frederik IV døde den 12. oktober 1730Odense slott og ble gravlagt i Roskilde domkirke. Han ble etterfulgt av sin sønn Christian VI. Den 22 år yngre dronning Anna Sophie ble etter kongens død forvist til Clausholm i Jylland, hvorfra hun i sin tid var blitt bortført.

Referanser


  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Frederick IV, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Frederick-IV-king-of-Denmark-and-Norway , besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014
  3. ^ a b Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 20638 , oppført som Fridrik IV.
  4. ^ a b Proleksis Encyclopedia, oppført som Fridrik IV., Proleksis enciklopedija ID 22198
  5. ^ a b The Peerage person ID p10227.htm#i102264 , besøkt 7. august 2020

Eksterne lenkerForgjenger:
 Christian V 
Konge av
Danmark-Norge

Etterfølger:
 Christian VI 

Stamtavle


Frederik IV av Danmark og Norge – stamtavle i tre generasjoner
Frederik IV av Danmark og Norge Far:
Christian V
Farfar:
Fredrik III
Farfars far:
Christian IV
Farfars mor:
Anna Kathrine
Farmor:
Sophie Amalie
Farmors far:
Georg av Braunschweig-Lüneburg
Farmors mor:
Anne Eleonore av Hessen-Darmstadt
Mor:
Charlotte Amalie
Morfar:
Vilhelm VI av Hessen-Kassel
Morfars far:
Vilhelm V av Hessen-Kassel
Morfars mor:
Amalie Elisabeth av Hanau
Mormor:
Hedvig Sophie av Brandenburg
Mormors far:
Georg Vilhelm av Brandenburg
Mormors mor:
Elisabeth Charlotte av PfalzKategorier: Fødsler i 1671 | Dødsfall i 1730 | Danske monarker | Norske monarker | Huset Oldenburg | Den hvite ørns orden | Elefantordenen


Dato: 15.01.2021 09:33:27 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.