ForkastningForkastning er et geologisk begrep som betegner bruddflate i fjell som kan framkomme brått gjennom jordskjelv. Bruddflaten danner grensen mellom to bergartsblokker eller fjellpartier som har beveget seg i forhold til hverandre. En forkastning har strøk og fall på samme måte som bergarter. Hvis strøkretningen er den samme som for bergarten, kalles den strøk-forkastning. Hvis forkastningens strøkretning er den samme som bergartens fallretning, kalles den tverr-forkastning. Forkastninger kan variere i lengde fra noen få centimeter til flere hundre kilometer.[1]

Innhold

Hengvegg og liggvegg


De to sidene av en vertikal forkastning er kjent som hengvegg og liggvegg. Hengveggen ligger over forkastningsplanet og liggveggen kommer under den, eller motsatt.[2][3]

Hovedtyper av forkastninger


Forkastninger dannes ved sammenpressing av blokker (kompresjonsforkastning), utvidelse (ekstensjonsforkastning) eller sidelengse glidninger. Basert på bevegelsesretning deles forkastninger inn i følgende hovedkategorier:

Sidelengsforkastning

To blokker glir horisontalt forbi hverandre, som to møtende tog. Hvis glidningen går mot venstre (sett fra begge sider av forkastningen), kalles den venstrelengs (sinistral). Hvis den går mot høyre, er det en høyrelengs forkastning (dexstral).[3]

En særskilt klasse av sidelengsforkastning er transformforkastningen, som på en større skala danner grensen mellom tektoniske plater. Denne klassen står i sammenheng med de store tektoniske bevegelsene, som subduksjon og divergerende grenser, for eksempel havbunnsspredning. Transformforkastninger kalles også bevarende plategrenser, siden litosfære verken blir ødelagt eller dannet. Dødehavsriften i Midtøsten er et eksempel på en transformforkastning.

engelsk: Strike slip fault.

Normalforkastning

Hengveggen har falt vertikalt i forhold til liggveggen. En normalforkastning vil forlenge et segment av jordskorpen.

Også kalt fallrettet ekstensjonsforkastning. Bevegelsen er vertikal (fallrettet) og utvidende (blokkene har glidd fra hverandre).

På engelsk: Normal dip-slip fault.

Reversforkastning

Hengveggen har blitt presset opp i forhold til liggveggen. En reversforkastning vil forkorte et segment av jordskorpen.

Også kalt fallrettet kompresjons- og skyveforkastning. Bevegelsen er vertikal (fallrettet) og sammenpressende (blokkene presses mot hverandre). Grunne kompresjonsforkastninger kalles skyveforkastninger.

På engelsk: Reverse dip-slip fault.

Skråforkastning

Sidelengsforkastning kombinert med normalforkastning eller reversforkastning skaper en diagonal bevegelse som kalles skråforkastning (oblique).

På engelsk: Oblique-slip fault.

Andre typer forkastninger


Overskyvning

Lavvinklet reversforkastning, der hengveggen er skjøvet innover liggveggen og har dannet et skyvedekke over bergartene på motsatt side av forkastningen.

På engelsk: Thrust fault.

Forkastninger i Norge


I Norge er Oslofeltet kjent for sine tydelige forkastninger. Særlig er de iøynefallende langs Ekebergskrenten og Ekebergskråninga, og på begge sider av Nesodden.

Vi kan også finne forkastninger på Nordnes i Bergen.

Referanser


  1. ^ «Fault | geology» . Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 18. januar 2018. 
  2. ^ «Visual glossary: hanging wall, footwall» . www.nature.nps.gov. Besøkt 17. januar 2018. 
  3. ^ a b «Forkastninger og deres kartbilde» (PDF). Universitetet i Oslo. Besøkt 17. januar 2018. 

Eksterne lenker

Kategorier: Strukturgeologi


Dato: 18.01.2021 12:14:33 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.