Folkeslaget ved LeipzigFolkeslaget ved Leipzig
Konflikt: Den sjette koalisjonskrig
Dato16.19. oktober 1813
StedNær Leipzig
ResultatAvgjørende alliert seier
Stridende parter
Østerrike
Kongeriket Preussen
Det russiske keiserdømme
Sverige
Sachsen
(fra 18. oktober)
Det franske keiserdømme
Kommandanter og ledere
Fyrst Schwarzenberg
Fyrst Blücher
Kronprins Karl Johan
Barcley de Tolly
Grev Benningsen
Napoléon Bonaparte
Józef Poniatowski
Fredrik August
Styrker
257 000, da svenskene ankom over 300 000177 000
Tap
100 000 døde, sårede og savnede100 000 døde, sårede, savnede og krigsfanger

Folkeslaget ved Leipzig fant sted fra 16. til 19. oktober 1813 ved Leipzig i Sachsen. Det var det viktigste slaget i det som i Tyskland er blitt kjent som frigjøringskrigen mot det franske fremmedherredømmet, og et av de avgjørende slag under Napoleonskrigene.

Innhold

Bakgrunn


Napoléon Bonaparte hadde behov for å komme på offensiven igjen etter nederlaget i Russland og i Den spanske selvstendighetskrigen. Samtidig hadde hans fiender samlet seg igjen i det som blir kalt den sjette koalisjonen, bestående av Østerrike, Preussen, Russland, Storbritannia, Sverige, Spania og Portugal, samt en del mindre tyske stater.

Slaget


Franske tropper, sammen med tropper fra de franske lydrikene i Rhinforbundet, kjempet i dette slaget mot den sjette koalisjonen. Midt under slaget, 18. oktober, deserterte hele den saksiske armé og gikk over til koalisjonen. Koalisjonens overlegne styrker tilførte Frankrike et avgjørende nederlag.

Slaget var et av de blodigste av alle slagene under Napoleonskrigene. Mens slag i denne perioden vanligvis hadde tapstall på under 5 %, døde mer enn tredjeparten av soldatene som kjempet ved Leipzig. Av de ca. 400 000 soldater som deltok direkte i kamphandlingene falt ca. 130 000, eller rundt 30 %. Omtrent 600 000 soldater var involvert i slaget og omkringliggende manøvre, hvilket gjorde slaget til det største slaget som hadde stått i Europa før første verdenskrig. På tysk kalles slaget das Völkerschlacht - folkeslaget.

Minnesmerke


I 1913, nøyaktig 100 år senere, ble det oppført et 91 meter høyt Völkerschlachtdenkmal i granitt i Leipzig. Det står der hvor kampene var på sitt mest intense og det største antall soldater falt. Monumentet er et av Leipzigs landemerker og er synlig på lang avstand i det ellers flate landskapet.

Kilder


Eksterne lenker


Denne militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Slag under Napoleonskrigene | Tysklands historie | Slag med deltagelse av Frankrike | Leipzig | Konflikter i 1813 | Slag med deltagelse av Sachsen | Slag med deltagelse av Sverige | Slag med deltagelse av Russland | 1813 i Sachsen | 1813 i Frankrike | 1813 i Sverige | 1813 i Østerrike | 1813 i Russland


Dato: 16.01.2021 06:51:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.