Folkefronten for Palestinas frigjøringFolkefronten for Palestinas frigjøring
GeneralsekretærAhmed Sadat
Grunnlagt1967
HovedkvarterDamaskus, Syria
IdeologiKommunisme
Marxismen-leninismen
Palestinisk nasjonalisme
Antisionisme
Nettstedhttps://www.pflp.ps

Folkefronten for Palestinas frigjøring, på engelsk People's Front for the Liberation of Palestine (PFLP), på arabisk al-Jabha ash-Sha'abiya li-Tahrir Filastin, på tysk Volksfront zur Befreiung Palästinas, er en paramilitær, marxistisk orientert, palestinsk organisasjon og parti som ble stiftet etter seksdagerskrigen i 1967 som en fortsettelse av Arab Nationalist Movement. Den spilte særlig en viktig rolle under «den tyske høsten».

Innhold

Partihistorie


PFLP er den nest største organisasjonen i PLO og ble grunnlagt i 1967 som en fortsettelse av den arabiske grenen av den Arabiske Nasjonalistbevegelsen al-haraka al-qawmiyin al-arab, på engelsk "Arab Nationalist Movement". Organisasjonen ble grunnlagt av en gruppe ledere fra den arabiske nasjonalistbevegelsen og liknende grupper av organisasjoner. Generalsekretæren i det nye partiet var George Habash. En annen nøkkelperson i stiftelsen var Habash sin kompanjong Wadi Hadad.

PFLP sluttet seg til PLO i 1968. Fra stiftelsen og fram til år 2000 var George Habash leder av partiet og bosatt i Damaskus. Ved partikongressen det året tok Abu Ali Mustafa over som generalsekretær i PFLP. Ali Mustafa hadde siden 1996 oppholdt seg i Ramallah ettersom oslo-avtalen ga fremstående medlemmer av PLO muligheten til å vende tilbake til de selvstyrte områdene. Partiledelsen i PFLP er delt mellom hovedkontorene i Damaskus og Ramallah.

Ali Mustafa ble likvidert av et israelsk helikopter i Ramallah 27. august 2001 noe som fremprovoserte en hevnaksjon fra PFLP 24. oktober samme år der den høyreorienterte israelske turistministeren Rehavam Zeevi ble drept i Jerusalem av medlemmer fra PFLP.

Lederen av PFLP fram til i dag er Ahmed Sadat. Da han ble valgt ble han av mange ansett for å være en kompromisskandidat mellom de radikale og moderate fløyene i partiet.

Sadat ble i 2002 fengslet av palestinske myndigheter og overført til et fengsel i Jericho overvåket av amerikanske og britiske observatører. 17. mars 2006 trakk disse seg ut og israelske styrker omringet fengselet og tok Sadat i varetekt. Han er fram til i dag i israelsk fengsel.

PFLPs liste til valget på palestinsk selvstyreparlament i januar 2006 vant 3 av 132 mandater, og 28. mai samme år sa de seg, som første parti, villige til å gå inn i regjeringskoalisjon med Hamas, på tross av sin sekulære karakter.

Politisk bakgrunn


PFLP blir regnet som en av de palestinske venstreradikale organisasjonene og baserer seg på væpnet kamp for å frigjøre Palestina. Organisasjonens utgangspunkt var at frigjøringen av Palestina måtte være en felles arabisk kamp og også involvere motstand mot det de kalte de "reaksjonære arabiske regimene".

PFLP gikk sterkt i mot forhandlinger som involverte kompromisser med det de har sett på som palestinernes historiske rettigheter. På 70-tallet gikk organisasjonen kraftig i mot Camp David forhandlingene som den avdøde egyptiske presidenten Anwar Sadat førte med Israel. Likeså gikk de sterkt i mot forhandlingene og fredsprosessen mellom PLO og Israel som resulterte i Oslo-avtalen og opprettelsen av de palestinske myndighetene.

Blant PFLPs viktigste politiske krav i dag er en restrukturering og det de kaller en "gjenoppretting" av PLO som en virkelig representativ organisasjon for hele det palestinske folket. PFLP mener at de islamistiske partiene Hamas og Jihad bør få en plass i paraplyorganisasjonen og at det igjen må holdes valg til PLOs ledende strukturer.

Væpnede aksjoner


Medier


PFLPs teoretiske tidsskrift heter al-hadaf og gis ut fire ganger årlig.

Avspaltninger


I løpet av historien har to organisasjoner brutt ut fra PFLP:

Se også


Eksterne lenker

Kategorier: Palestina | Venstreekstremisme | Paramilitære organisasjoner


Dato: 16.01.2021 01:22:18 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.