FlerpartisystemEt flerpartisystem er et demokratisk system hvor flere enn to partier kjemper om oppslutning i valg.

Blant landene med flerpartisystem er det sjelden noen systemer som er nøyaktig like. Det finnes flere kombinasjoner, for eksempel har noen land et stort parti som dominerer og flere mindre. Andre land har partier der stemmene er jevnere fordelt. Valgordning og utregningsmetode påvirker dette og kan favorisere større eller mindre partier.

Flerpartisystemer er mer vanlig i kombinasjon med forholdstallsvalg enn i kombinasjon med flertallsvalg.

Enkelte har hevdet at et flerpartisystem vil være mer ustabilt enn et topartisystem. I flerpartisystemer vil det ofte være nødvendig å danne koalisjonsregjeringer eller mindretallsregjeringer fordi det kan være vanskelig for ett av partiene og komme i flertall. Allikevel finnes det eksempler på land med flerpartisystemer som er relativt stabile. De skandinaviske landene og Nederland er noen eksempler på stabile flerpartisystemer, mens Belgia og Italia er eksempler på det motsatte.
Kategorier: Styreformer


Dato: 19.01.2021 10:46:07 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.