FirdausiFirdausi
FødtHakīm Abol-Ghāsem Ferdowsī Tūsī, حکیم ابوالقاسم فردوسی طوسی
940[1]
Tus
Død1020[1]
Tus
Beskjeftigelse Lyriker, skribent
Nasjonalitet Samanid Empire, Ghaznavid

Hakim Abu al-Qasim Firdausi Tusi (også Ferdosi, Ferdusi, Ferdowsi) (persisk:فردوسی طوسی ; arabifisering av det persiske Pärdisi for «den paradisiske») var Persias mest berømde episke skald. Firdausi betraktes som Irans nasjonalskald.

Han ble antakelig født i 935 eller 936. Dødsåret er ikke sikkert, ulike år på 1020-tallet oppgis. Han ble født i byen Vazh nær Tus i Khorasan, der han levde under enkle forhold som innehaver av en mindre landeiendom. Det verket som har gjort hans navn så kjent i verdenslitteraturens historie, er det store episke diktet Shahnameh («Kongeboken»), som på om lag 60 000 dobbeltvers inneholder en skildring av de persiske kongenes bragder fra de eldste tider frem til Sasanide-dynastiets undergang i 642 e.Kr.) Shahnameh er verdens lengste episke dikt som er skrevet av én og samme forfatter. Det er Irans nasjonalepos og en viktig kilde til det persiske folkets identitet. Shahnameh er tradisjonelt illustrert med vakre miniatyrer. I tillegg til klassiske tyrkiske og arabiske tolkninger er Shahnameh oversatt til de store verdensspråkene.

Referanser


  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015

Eksterne lenker


Kategorier: Fødsler i 940 | Dødsfall i 1020 | Iranske forfattere | Persiskspråklige forfattere | Iranistikk | Personer fra Tus


Dato: 15.01.2021 09:15:12 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.