Fez (Marokko) - nowiki.org

Fez (Marokko)Fez
Land Marokko
RegionFès-Meknès
Grunnlagt789 (Julian)
TidssoneUTC+0
Areal320 kvadratkilometer
Befolkning1 112 072 (2014)
Bef.tetthet3 475,23 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet410±1 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Fez

UNESCOs verdensarv
Medinaen i Fez
Innskrevet ved UNESCOs 5. sesjon i 1981 som det 170. verdensarvsted
EksternUNESCO: Medinaen i Fez

Fez[1] (arabisk: فاسFās; berbisk: ⴼⴰⵙ – Fas; fransk: Fès) er en by i Marokko. Byen har 1 160 239 innbyggere (2005), og er Marokkos fjerde største by (etter Casablanca, Rabat og Marrakech).

Byen har tre bydeler: Fes el Bali (den gamle byen, eller medinaen, som er et verdensarvsted); Fes-Jdid (den nye byen, fra 1244, som inneholder byens jødiske kvarter); og Ville Nouvelle, den moderne byen, grunnlagt av franskmennene i kolonitiden.

Byen ligger rett ovenfor sammenløpet av elvene Oued Fès og Oued Sebou. Byen er et viktig handels- og håndverkssenter. Elven Oued Fès som renner gjennom byen brukes til kunstig vanning om sommeren. Fez og området rundt er rik på olivenlunder og frukthager. Byens næringsliv omfatter ull-, bomull- og såpeindustri; teppeindustri og våpenindustri. Det karakteristiske hodeplagget fess stammer fra byen, men i løpet av 1800-tallet ble det startet produksjon både i Frankrike og Tyrkia.

Byen ble grunnlagt i år 789 av kong Idiris I, og videre utbygget av sønnen Idiris II. Al-Karaouine-universitetet ble grunnlagt i 859, i tilknytning til Kairouyine-moskéen, og bidro til å gjøre byen til et senter for tro, kultur og vitenskap. Det er det eldste universitetet i verden som har vært kontinuerlig i virksomhet.[2] Fez var Marokkos hovedstad i middelalderen, og anno 1170 kan byen ha vært verdens største.[3] Fra 1649 regjerte Alaouitedynastiet i byen, og fra 1666 hersket de over hele landet herfra. Det samme dynastiet sitter fortsatt på tronen. Hovedstaden i Marokko flyttet seg flere ganger mellom forskjellige byer. Da sultan Abdelhafid i 1912 inngikk en protektoratavtale med Frankrike, mistet Fez rollen som hovedstad. Franskmennene valgte Rabat som administrasjonssenter, og Rabat vedble å være hovedstad etter uavhengigheten i 1956.

På 1500-tallet hadde byen over 800 moskeer og skal ha vært regnet som muslimenes nest helligste by. I dag har byen 130 moskeer.

Verdensarv: gamlebyen


Medinaen i Fez er trolig verdens største bilfrie byområde, og har bevart både bygninger og bystruktur fra middelalderen, da byen var hovedstad. Bygningene i området omfatter madrassaer, palass, moskéer, fontener og handelshusene kjent som «fondouk».

Referanser


  1. ^ Boye Wangensteen, red. (2015). Tanums store rettskrivningsordbok (10. utg.). Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 297. ISBN 978-82-573-2150-5. 
  2. ^ McOwan, Gavin (17. april 2020). «Which island nation worships Prince Philip? It’s the Friday travel quiz» . The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077 . Besøkt 19. april 2020. 
  3. ^ http://geography.about.com/library/weekly/aa011201a.htm

Eksterne lenker

Kategorier: Byer i Marokko | Verdensarven i Marokko
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Fez (Marokko) (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 24.08.2020 07:52:21 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.