Fernando de NoronhaFernando de Noronha


Beliggenheten i delstaten Pernambuco

Land Brasil
DelstatPernambuco
Oppkalt etterFernão de Loronha
Postnummer53990-000 a 53999-999
Retningsnummer81
Areal26 km²
Befolkning2 930[1] (2015)
Bef.tetthet112,69 innb./km²
Høyde over havet0 meter

Fernando de Noronha

Fernando de Noronha ligger i Atlanterhavet, og er et øyrike som tilhører Brasil. Det ligger om lag 354 km fra kysten av Brasil. Administrativt er det en kommune i delstaten Pernambuco.[2] Øygruppen står på UNESCOs liste over verdensarv.

Innhold

Historie


Det strides om hvem som fant øyene først. Portugiserne og spanjolene hevder begge å ha oppdaget øygruppen på 1500-tallet. Navnet Fernando de Noronha er portugisisk og derfor mener mange at det er portugisere under den oppdagelsesreisende Fernão de Loronha som skal ha æren for funnet av disse øyene. På 1700-tallet kriget franskmennene, nederlenderne og portugiserne om øygruppen. De så på det som en inngangsport til «Den nye verden», Sør-Amerika. Nederlenderne kapret hovedøya og bygde en borg (fort) på en klippe, og en stor mur rundt øya. Idag er det bare ruiner igjen av borgen, og muren er nesten helt borte.

Løvegrotten

I havet under klippen med borgen på ligger det en grotte som lager lyder når vannet går inn og ut. Lydene kommer når vannet presser luften som befinner seg inne i grotten ut av den trange åpningen. Lyden høres ut som en mørk stemme som stønner. Før man visste hva dette var for noe, var det mange som ble redde når de nærmet seg fra havet. Mange trodde det var sjømonstre. Borgen til nederlenderne ble også brukt som fengsel. Noen fanger ble henrettet ved å bli hengt ned i grotten. Denne merkelige grotten har fått navnet «Løvegrotten», etter brølet den sender ut.

Dyreliv/sjøliv


Fernando de Noronha er et av verdens beste steder for å se delfiner. Det er mange delfiner som holder til i området og det er spesielt én bukt som har veldig mange delfiner som kommer inn om morgenen for å hvile. Denne har fått tilnavnet Delfinbukten. Om sommeren kommer det inntil 2000 delfiner inn i bukta, mens det i regntiden bare kommer i overkant av 100. Delfinene kommer normalt mellom klokken 5 og halv 8 om morgenen for å hvile. Det er da ikke lov til å bade i bukta, som er fredet for at delfinene ikke skal forsvinne. Etter at de har hvilt ut i noen timer drar delfinene ut igjen på havet.

Øygruppen er også et fint sted for skilpaddeobservasjoner, og da spesielt suppeskilpadder. Disse spiser alger som lever på visse korallrev i havet rundt Fernando de Noronha. Skilpaddene legger egg på en av strendene år etter år.

Det er også et rikt liv av sjødyr under havoverflaten. Det er mye på grunn av vulkanen som er på hovedøya. Bunnen av vannet utenfor er dekket av stivnet lava.

Demografi


Fernando de Noronha har 2 930 innbyggere (est. 2015) fordelt på 16,99 km². Det gir en befolkningstetthet på 172,48 innb./km².

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Verdensarven i Brasil | Øyer i Brasil | Kommuner i Pernambuco | Pernambuco


Dato: 16.01.2021 02:44:52 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.