FasteFaste (norrønt: fasta) er vanlig innen ulike religioner som en tid av refleksjon, bønn, åndelig fornyelse, rensende prosess, botgjøring med mer. Fasten skjer på ulike måter, men vanligvis avstår man fra mat og eventuelt drikke fra soloppgang til solnedgang. Fasten har ulik lengde, innhold og ritualer.

Innhold

Jødedom


Kristendom


Fra oldkirkens tid ble kristne oppfordret til å faste, og ukedagene onsdag og fredag ble valgt for å skape avstand til jødenes faste på mandager og torsdager. Senere begrunnet man valget med at Jesus ble forrådt av Judas Iskariot på en onsdag, mens Tertullian anførte at korsfestelsen fant sted på en fredag. Snart ble fasteoppfordringene utvidet til å omfatte uken frem mot påske, dagene før dåpen, og etterhvert som botsvesenet ble satt i system, fikk fasten en fremtredende rolle. I Hermas' hyrde, skrevet i Roma mellom år 120 og 140, oppfordres det med tanke på den kommende dommedag sterkt til å gjøre bot. Man forestilte seg nemlig at det bare ble gitt syndsforlatelse én gang. På 200-tallet satte man opp en gradering av syndige handlinger. Mindre synder ble bøtet med faste, anger, bønn og almisse.[1] Før kristendommen ble statsreligion i 380, fant dåpen normalt sted påskenatt, og man viste seg verdig til opptak i menigheten gjennom bønn, faste og nattevåk i ukene før dåpen. I de følgende århundrer ble barnedåp gradvis det vanligste.[2]

Islam


30 dagers faste (sawm) i fastemåneden ramadan er en av islams fem søyler. I løpet av fastemåneden skal man ikke spise eller drikke. Etter solnedgang gjelder fastebestemmelsene ikke. Det anbefales å spise og drikke før daggry, og å «bryte fasten» ved solnedgang med dadler og vann før man spiser et kveldsmåltid. De fleste muslimske samfunn har også utviklet spesielle mattradisjoner knyttet til fasten. Åpning av fasten er gjerne et samlingspunkt for hele familien. Ramadanmåneden handler blant annet om takknemlighet og samtidig en påminnelse om medfølelse for de som er fattige. Mange gir den årlig almissen på denne tiden slik at fattige får mat og ting de trenger. En muslim skal i fastemåneden bestrebe å be om tilgivelse, å be til Gud (Allah), samt være ekstra påpasselig på sine handlinger. I tillegg er det flere som oppholder seg i lengre intervaller i moskeen. Koranen resiteres i løpet av måneden, og fasten avsluttes med den store festen Id al-fitr.[3]

Bahai


Medisin


Forskere i Russland har lenge drevet forskning på faste som behandling til diverse sykdommer og kroniske lidelser.[4]

Referanser


  1. ^ Lausten, Martin Schwarz (1997): Kirkehistorie, Frederiksberg: forlaget ANIS, ISBN 87-7467-202-4, s. 47-49
  2. ^ Lausten, Martin Schwarz (1997): Kirkehistorie, s. 63
  3. ^ Olberg, Tor S. (1999): «Ramadanproblematikken i Forsvaret» Arkivert 28. juli 2011 hos Wayback Machine., Pacem, 2.
  4. ^ «Schrödingers katt: Sult som medisin» , NRK (video)Kategorier: Religion | Fastetiden | Askese | Ritualer


Dato: 15.01.2021 09:07:02 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.