Bøkeordenen


(Omdirigert fra Fagales)


Bøkeordenen

blader og nøtter fra sommereik (Quercus robur)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fagales
Engl.
Norsk(e) navn: bøkeordenen
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: karplanter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Gruppe: rosider
Antall arter: ca. 1050
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Bøkeordenen (Fagales) er en orden av blomsterplanter som omfatter mange av de mest kjente løvtrærne.

Artene er løvfellende eller eviggrønne busker og trær. De enkjønnede blomstene er samlet i blomsterstander som kalles rakler. Nesten alle er sambu og vindpollinerte. Frukten har bare ett frø. Den opprinnelige frukttypen er en samara, som spres med vinden. Nøtter, som spres med dyr, er utviklet minst sju ganger innen ordenen.

I Cronquist-systemet omfattet ordenen fem familier: Balanopaceae, Ticodendraceae, bøkefamilien (Fagaceae), sydbøkfamilien (Nothofagaceae) og bjørkefamilien (Betulaceae). Hasselfamilien (Corylaceae) ble ofte skilt ut fra bjørkefamilien, og Ticodendraceae ble ikke oppdaget før i 1989.

I nyere systematikk er jerntrefamilien (Casuarinaceae) flyttet hit fra Casuarinales, valnøttfamilien (Juglandaceae) og Rhoipteleaceae fra Juglandales og porsfamilien (Myricaceae) fra Myrtales. Balanopaceae er derimot flyttet til Malpighiales. I APG III-systemet er Rhoipteleaceae slått sammen med valnøttfamilien.

Kladogrammet nedenfor viser antatt slektskap mellom de ulike gruppene i Fagales.


   Fagales   

 sydbøkfamilien (Nothofagaceae)
bøkefamilien (Fagaceae)

porsfamilien (Myricaceae)
valnøttfamilien (Juglandaceae s.s.)RhoipteleaceaeTicodendraceaebjørkefamilien (Betulaceae)
jerntrefamilien (Casuarinaceae)Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Fagales


Dato: 15.01.2021 09:37:31 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.