FNs generalforsamlingFNs generalforsamling
engelskUnited Nations General Assembly
franskAssemblée générale des Nations unies
Grunnlagt1945
SystemFN
Seter193 medlemsstater
2 observatørstater
MøtestedFN-bygningen
Nettstedhttps://un.org/ga
FNs medlemsland

FNs generalforsamling, eller FNs hovedforsamling, er et av hovedorganene i De forente nasjoner (FN). Forsamlingen består av alle FNs medlemsland og møtes i ordinære årlige sesjoner ledet av en president valgt av forsamlingen.

Den første sesjonen fant sted 10. januar 1946 i London og talte 51 representanter. I dag møter forsamlingen i ordinære sesjoner i FN-bygningen i New York.

Regulære årlige sesjoner holdes normalt fra september til desember. I tillegg kan forsamlingen innkalles til ekstraordinære sesjoner. Forsamlingens sammensetning, funksjon, myndighet og prosedyrer er nedfelt i FN-charterets kapittel IV.

Vedtak i viktige saker – som freds- og sikkerhetsspørsmål, valg av medlemmer til Sikkerhetsrådet og andre organer, samt budsjettsaker – krever to tredels flertall. Andre saker blir avgjort ved simpelt flertall. Hvert land har én stemme. Prinsippet med at små og store land har lik stemmevekt betyr at en teoretisk koalisjon som til sammen utgjør 8 % av verdens befolkning kan utgjøre et to tredels flertall.

Generalforsamlingen velger etter forslag fra Sikkerhetsrådet, FNs generalsekretær.[1]

Se også


Referanser


  1. ^ «FN-pakten» . FN-sambandet. Arkivert fra originalen 23. oktober 2016. «Generalsekretæren skal utnevnes av Generalforsamlingen etter anbefaling av Sikkerhetsrådet.» 

Eksterne lenker

Kategorier: FNs generalforsamling


Dato: 16.01.2021 02:32:02 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.