EurasiaEurasia er geografisk de kombinerte kontinentale landmassene i verdensdelene Europa og Asia.[1][2] Betegnelsen er et sammentrukket ord av dets to verdensdeler. Det er også en del av superkontinentet Eurafrasia, er lokalisert hovedsakelig i den nordlige og østlige halvkule, og grenser til Atlanterhavet i vest og Stillehavet i øst, Nordishavet i nord, og ved Afrika, Middelhavet, Stillehavet og Indiahavet i sør.[3] Delingen mellom Europa og Asia som to forskjellige kontinenter er en historisk og kulturell konstruksjon da det ikke er et klart fysisk skille mellom dem. I noen deler av verden er Eurasia anerkjent som det største av fem eller seks kontinenter.[4]

Eurasia består av en landmasse på rundt 55 millioner km², eller på rundt 36,2 prosent av Jordens totale landareal. Landmassen har rundt 5 milliarder mennesker, noe som utgjør rundt 70 prosent av den menneskelige befolkning. Mennesker bosatte seg første gang i Eurasia for mellom 60 000 og 125 000 år siden. Platetektonisk har Eurasia vært en sammenhengende plate siden trias, 250 millioner år siden, bestående av Europa og det meste av Asia, med unntak av India (det indiske subkontinentet), Den arabiske halvøya (det arabiske subkontinentet), området øst for Verkhoyanskkjeden i østlige Sibir og Filippinene. En del land, som Storbritannia, Japan, Indonesia og andre, er inkludert i definisjonen av Eurasia, selv om de er adskilt fra den sammenhengende landmassen.

Politisk er betegnelsen Eurasia brukt som et fellesnavn for de tidligere sovjetrepublikkene, spesielt Russland, de sentralasiatiske og de transkaukasiske republikkene.

De første som seilte rundt hele Eurasia var en ekspedisjon ledet av finlandssvenske Adolf Erik Nordenskiöld i 1878–79.

Skillet mellom Europa og Asia


Grensen mellom Europa og Asia er en konvensjon med stor symbolverdi, men uten historisk folkerettslig betydning. Vanligvis er grensen trukket nordfra langs Uralfjellene og videre ned elva Ural til Kaspihavet. Mellom Kaspihavet og Svartehavet er det ulike meninger om hvor grensen bør trekkes. Det vanligste er at grensen går over vannskillet i Kaukasus. I så fall er Elbrus Europas høyeste fjell. Den videre grensen trekkes siden klassisk tid gjennom Bosporos, Marmarahavet, Dardanellene og Egeerhavet.

Referanser


  1. ^ Nield, Ted: «Continental Divide» . Geological Society.
  2. ^ Lewis, Martin W.; Wigen, Kären (1997): The Myth of Continents: A Critique of Metageography, University of California Press, ISBN 0-520-20743-2, s. 31–32. Sitat: «While a few professionals may regard Europe as a mere peninsula of Asia (or Eurasia), most geographers—and almost all nongeographers—continue to treat it not only as a full-fledged continent, but as the archetypal continent.»
  3. ^ «What is Eurasia?» . Geography.about.com
  4. ^ «How many continents are there?» . National Geographic Society. Sitat: «By convention there are seven continents: Asia, Africa, North America, South America, Europe, Australia, and Antarctica. Some geographers list only six continents, combining Europe and Asia into Eurasia. In parts of the world, students learn that there are just five continents: Eurasia, Australia, Africa, Antarctica, and the Americas.»

Eksterne lenker


Wiktionary: Eurasia – ordbokoppføring

Kategorier: Eurasia | Superkontinenter | Teleskopord


Dato: 16.01.2021 03:46:46 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.