Enoks bokEnoks bok eller Henoks bok er en jødisk pseudepigrafi, det vil si et anonymt verk som er tilskrevet en kjent forfatter, i dette tilfellet den gammeltestamentlige stamfaren Enok (Henok).

Enoks bok er på samme måte som de fem Mosebøkene sammensatt av fem adskilte traktater, og ble til over et tidsspenn på flere hundre år, grovt regnet fra ca. 300 f.Kr. til 300 e.Kr. Boken er en såkalt apokalypse (apo-kalypsis betyr av-sløring), og skildrer en serie åpenbaringer som skal være mottatt av urtids-patriarken Enok. Boken inneholder mange religiøse forestillinger som man senere også finner som en del av kristendommen, bl.a. tanken om lønn og straff etter døden, dommedag og den gåtefulle skikkelsen Menneskesønnen. Mange forskere antar derfor at kristendommen i sin tidlige fase kan ha mottatt viktig påvirkning fra det idemessige innholdet i Enoks bok.[1]

Det finnes også to senere «Enoks bøker» innen samme genre som påberoper seg Enok som forfatter. Disse kalles gjerne annen og tredje Enoksbok, for å skille dem fra første Enoks bok.

Enoks bok forsvant fra vesten i oldtiden, og led således den samme skjebne som mange av de gnostiske skrifter. Boken ble imidlertid bevart innen Den etiopiske ortodokse kirke, og ble der gjenoppdaget for den vestlige kultursfære av Jack Bruce, en skotsk oppdagelsesreisende, mot slutten av 1700-tallet. Senere fant arkeologer adskillige eksemplarer av Enoks bok ved utgravningene av Dødehavsrullene i ruinene etter det jødiske klostersamfunnet ved Qumran.

En norsk utgave av Enoks bok kom for første gang i 2004, utgitt i Bokklubbens serie Verdens Hellige Skrifter.

Intertekstualitet til Bibelen


R.H. Charles påviste at den første delen av Enoks bok inneholder en midrash til 5. Mosebok:

Referanser


  1. ^ Terje Simonsens essay «Enok – den glemte profet», i innledning til den norske utgaven fra 2004

Litteratur

Kategorier: Esoterisme | Gammeltestamentlige apokryfer | Bokserien Verdens hellige skrifter


Dato: 19.01.2021 09:22:20 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.