EbroEbro
(es) Ebro
(ca) Ebre
Land Spania
Lengde910 km [1]
Nedbørfelt85 362 km² [1]
Middelvannføring426 /s [1]
StartPico Tres Mares, Reinosa i Cantabria
  – Høyde1 980 moh.
  – Koord.   
MunningEbrodeltaet i Middelhavet
  – Høydemoh.
  – Koord.   
Sideelver
  – HøyreRudrón, Oca, Tirón, Jalón, Río Huerva, Río Aguasvivas, Río Martín, Guadalope, Río Matarraña
  – VenstreNela, Ega, Aragón, Arba, Gállego, Segre

Ebros nedbørfelt.

Ebro (gresk: Έβρος, latin: Iberus, spansk: Ebro, katalansk: Ebre) er Spanias mest vannførende og lengste elv innenfor landets grenser, med sine 910 km. Elva er den nest lengste på Den iberiske halvøy, etter Tajo. Ebro starter ved fjellet Pico Tres Mares i regionen Cantabria[1], passerer byene Miranda de Ebro, Logroño, Zaragoza, Flix, Tortosa og Amposta og ender med et delta i Middelhavet i provinsen Tarragona.

Det latinske navnet Iberus kan være i slekt med navnet Iberia og de før-romerske iberere (og keltiberere). Det kan også være i slekt med det moderne baskiske ordet ibar («en slags dal»).

Området var åstedet for slaget ved Ebro under den spanske borgerkrigen.

Innhold

Sideelver


Fra kilde til munning:

Venstre sideelver

Høyre sideelver

I litteraturen


Ebrodalen er stedet hvor handlingen i novellen Hills Like White Elephants av Ernest Hemingway foregår.

Referanser


  1. ^ a b c d The River Ebro IberiaNature

Eksterne lenker


Denne Spaniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Elver i Spania | Elver i Catalonia | Ebro | Ebros vassdragsområde | Cantabrias geografi | Castilla y Leóns geografi | La Riojas geografi | Aragóns geografi


Dato: 16.01.2021 08:03:46 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.