DyrekretsenDyrekretsen, stjernetegnene eller zodiaken er et begrep innen astrologi og refererer til et imaginært (tenkt) belte rundt jorden som heller 23,5 grader i forhold til ekvator. Dyrekretsen kalles også for ekliptikk. Den kan også ses på som en gradskive som solen følger gjennom årets gang. For oversiktlighetens skyld ble den delt inn i tolv 30-graders deler, som hver fikk navn etter stjernebilder.[1] Astrologer sier at solen står i «væren», mens astronomene kaller det samme for null grader.

Innhold

Innen medisin


Dyrekretsen var også viktig i medisinen i eldre tider da en trodde at de forskjellige stjernetegnene hadde innflytelse på forskjellige kroppsdeler.

Innen astrologien


I astrologien er hvert enkelt stjernetegn blitt tilknyttet bestemte kjennetegn og egenskaper. I grupper på tre er stjernetegnene tilknyttet de fire elementer, som er ild (væren, løven og skytten), jord (tyren, jomfruen og steinbukken), luft (tvillingen, vekten og vannmannen) og vann (krepsen, skorpionen og fiskene).

Inndeling


De tolv delene eller «stjernetegnene» dyrekretsen er delt inn i er:

Slangebæreren


Enkelte[hvem?] mener at stjernebildet Slangebæreren bør innlemmes i astrologien som det 13. stjernetegnet. Dette er ikke blitt allment vedtatt blant astrologer.[2]

Se også


Referanser


  1. ^ Ringnes, Truls (29. september 2014). «Dyrekretsen» . Store norske leksikon (norsk). Besøkt 18. februar 2018. 
  2. ^ «Finnes det et 13. stjernetegn?» . forskning.no. Besøkt 18. februar 2018. 

Eksterne lenkerStjernetegn i dyrekretsen
Væren (Aries) Tyren (Taurus) Tvillingene (Gemini) Krepsen (Cancer) Løven (Leo) Jomfruen (Virgo) Vekten (Libra) Skorpionen (Scorpio) Skytten (Sagittarius) Steinbukken (Capricorn) Vannmannen (Aquarius) Fiskene (Pisces)Kategorier: Astrologi


Dato: 23.01.2021 10:43:24 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.