DiplomatEn diplomat er en representant som er utsendt av en senderstat til en vertsstat eller til en internasjonal organisasjon, for å representere senderstatens særinteresser. Diplomater arbeider i offentlig tjeneste for en senderstats utenriksdepartement. Disse utsendte representantene er akkreditert eller meldt til vertsstaten gjennom regulerte avtaler.[1]

Den øverste diplomatiske representanten i en stat er, nest etter statsminister eller president,[trenger referanse] utenriksministeren. Utover dette foretas diplomati som yrkesposisjon av spesialisert personell fra utenriksdepartementet, der ambassadører (eller nuntier) er øverste representater for senderstaten i det gitte land de er stasjonert. Dernest er rangordenen sendemenn, ministre (internuntier), og til sist chargés d'affaires.[2]

I den norske utenrikstjenesten rangeres diplomater slik: ambassadør, minister, ministerråd, ambassaderåd, første ambassadesekretær, andre ambassadesekretær, tredje ambassadesekretær og attaché.[1]

Diplomatisk virksomhet reguleres gjennom Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem, som er utarbeidet gjennom FN-systemet.

For diplomatisk virksomhet som sådan, se diplomati.

Referanser


  1. ^ a b Iver B. Neumann og Halvard Leira: Aktiv og avventende. Utenrikstjenestens liv 1905–2005, Oslo: Pax Forlag, 2005, s. 543.
  2. ^ Artikkel 14, Vienna Convention on Diplomatic Relations , FNs traktatarkiv.

Eksterne lenker


Kategorier: Beskjeftigelser | Diplomati


Dato: 16.01.2021 02:32:23 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.