Det levantinske havet


(Omdirigert fra Det_levantinske_hav)


Det levantinske havet er den østligste delen av Middelhavet.

Det levantinske havet grenser til Tyrkia i nord, Syria, Libanon, Israel og Gazastripen i øst, Egypt og Libya i sør og Egeerhavet i nordvest. I vest ligger det åpne Middelhavet (også kalt Libyahavet) og grensen er definert som en linje fra neset Ra's al-Hilal i Libya til øya Gavdos, sør for Kreta. Den største øya i Det levantinske havet er Kypros. På det dypeste er havet 4 384 meter i Pliniusgropa, rundt 80 km sør for Kreta. Det levantinske havet dekker et område på 320 000 km².

Den nordlige delen av Det levantinske havet, mellom Kypros og Tyrkia blir kalt Det kilikiske havet. I nord ligger også de store buktene İskenderunbukta (nordøst) og ntalyabukta (nordvest).

Leviatan-gassfeltet ligger i dette området under Det levantinske bassenget.

Økologi


Suezkanalen som sto ferdig i 1869, knyttet Det levantinske havet til Rødehavet Rødehavet ligger høyere enn det østlige Middelhavet, så kanalen fungerer som et tidvannsområde hvor vann fra Rødehavet strømmer ut i Middelhavet. Bittersjøene, som er hypersaline naturlige innsjøer som danner en del av kanalen, blokkerte tilførselen av arter fra Rødehavet til Middelhavet i mange tiår, men etter hvert som saltinnholdet i sjøene ble likt det i Rødehavet, begynte planter og dyr å flytte seg videre i kanalen og har begynt å kolonisere det østlige Middelhavet. Denne vandringen blir kalt Lessepsvandringen, etter Ferdinand de Lesseps, sjefsingeniøren for kanalen.

Byggingen av Aswan-demningen i Nilen i 1960-årene har redusert tilførselen av ferskvann og slam til Det levantinske havet. Det har gjort havet relativt saltere og mer næringsfattig enn før, noe som har bevirket at det historiske viktige sardinfisket har kollapset. Dette har igjen vært til fordel for rødehavsartene som er vant med det saltere og mer næringsfattige Rødehavet.

Se også


Eksterne lenker


Study and Analysis of Watere Masses Formation in the Levantine Sea
Kategorier: Middelhavet


Dato: 17.01.2021 03:26:15 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.