Den nordamerikanske kontinentalplatenDen nordamerikanske kontinentalplaten
TypeStor plate, kontinentalplate
Omtrentlig areal75 900 000 km² [1]
Høyeste punktDenali
6 190 moh.
Bevegelse1Vest [2]
Hastighet115-25 mm/år[2]
Viktige strukturerDe nordamerikanske Kordillerene
Appalachene
Det kanadiske skjold
Grønland
Atlanterhavet
Beringhavet
Nordishavet
Grenser til

Den nordamerikanske kontinentalplaten er en tektonisk plate som dekker det meste av Nord-Amerika, og fortsetter østover til Den midtatlantiske ryggen og vestover til Tsjerskijfjellene i Øst-Sibir.

Plategrensen i øst er en divergent grense med Den eurasiske kontinentalplaten i nord og Den afrikanske kontinentalplaten i sør som danner nordlige del av Den midtatlantiske ryggen.

Plategrensen i sør går ved Cocosplaten i vest og Den karibiske platen i øst.

Plategrensen i vest er en konvergent grense med den innsynkende Juan de Fuca-platen i nord og en transform grense med Stillehavsplaten i sør langs San Andreas-forkastningen.

På nordsiden er en fortsettelse av Den midtatlantiske ryggen, som her kalles Gakkelryggen.

På den vestlige plategrensen har Farallonplaten blitt presset ned under Den nordamerikanske platen siden juratiden. Farallonplaten har nesten fullstendig blitt presset under vestlige del av Den nordamerikanske platen slik at den delen av Den nordamerikanske platen har kommet i kontakt med Stillehavsplaten og dannet San Andreas-forkastningen. Juan de Fuca-, Cocos- og Nazcaplatene er rester av Farallonplaten.

Referanser


  1. ^ Sizes of tectonic plates ThoughtCo.com
  2. ^ a b Plate Boundary Model PB2002 Peter Bird, UCLA

Eksterne lenker

Kategorier: Tektoniske plater | Geologi | Grønlands geologi


Dato: 17.01.2021 03:19:09 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.