Den indoaustralske kontinentalplatenDen indoaustralske kontinentalplaten
TypeStor plate, kontinentalplate
Omtrentlig areal58 900 000 km² [1]
Høyeste punktMount Wilhelm, Ny-Guinea
4 509 moh.
Laveste punktJavagropen
7 450 muh.
Bevegelse1Nordøst [2]
Hastighet126-70 mm/år[2]
Viktige strukturerDen australske platen
Den indiske platen
Australia
Indiahavet
Det indiske subkontinent
Grenser til
19 oppføringer
Den eurasiske kontinentalplaten, Den arabiske platen, Den somaliske platen, Den antarktiske kontinentalplaten, Stillehavsplaten, Kermadecplaten, Tongaplaten, Niuafo'ou-platen, Futunaplaten, Balmoral Reef-platen, Conway Reef-platen, Ny-Hebriderplaten, Woodlarkplaten, Maokeplaten, Fuglehodeplaten, Bandaplaten, Timorplaten, Sundaplaten, Burmaplaten

Den indoaustralske kontinentalplaten er et overordnet navn for to tektoniske plater: Den australske platen og Den indiske platen. De to platene fusjonerte for 50-55 millioner år siden. Før da beveget de seg uavhengig av hverandre. På platen hviler Australia og det omliggende verdenshav. Platen utbrer seg mot nordvest og omfatter også det indiske subkontinent og de omliggende vannmasser.

Den beveger seg 2,6 - 7 cm i nordøstlig retning i året.

Referanser


  1. ^ Sizes of tectonic plates ThoughtCo.com
  2. ^ a b Plate Boundary Model PB2002 Peter Bird, UCLA

Eksterne lenker

Kategorier: Tektoniske plater


Dato: 18.01.2021 07:36:04 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.