Den indiske platenDen indiske platen
TypeMindre plate
Omtrentlig areal11 900 000 km² [1]
Høyeste punktMount Everest
8 848 moh.
Laveste punkt4 416 muh.
Bevegelse1Nordøst [2]
Hastighet129-36 mm/år[2]
Viktige strukturerIndiahavet
Himalaya
Grenser til Den arabiske platen, Den eurasiske kontinentalplaten, Burmaplaten, Den australske platen, Den somaliske platen

Den indiske platen er en tektonisk plate som før var en del av det gamle Gondwanakontinentet, hvorfra den løsrev seg for siden å bli en av de større kontinentalplater. Den smeltet sammen med den tilstøtende australske platen for omkring 50-55 millioner år siden. Den utgjør i dag den minste del av den indoaustralske kontinentalplaten og omfatter det indiske subkontinent og en del av grunnen under Indiahavet.

Innhold

Tilblivelse


I det sene kritt for omkring 90 millioner år siden, etter at det sammensluttede India og Madagaskar hadde revet seg løs fra Godwanaland, rev den indiske plate seg løs fra Madagaskar. Den begynte å bevege seg mot nord med en hastighet på omkring 20 cm/år.[3] og støtte så sammen med Asia for 50-55 millioner år siden i eocenepoken av caenozoikumæraen. I løpet av denne tid tilbakla den indiske plate en distanse på 2.000-3.000 km og beveget seg hurtigere enn noen annen kjent plate. I 2007 fastslo tyske geologer at grunnen til at den indiske plate beveget seg så hurtig, er at den bare er halvt så tykk som de andre platene som tidligere utgjorde Gondwanaland.

Kollisjonen mellom den eurasiske plate langsmed grensen mellom India og Nepal dannet det orogenetiske belte som formet det tibetanske platå og Himalaya-fjellkjeden, ved at sediment løftet seg opp som jord foran en plog.

Den indiske plate beveger seg i øyeblikket mot nordøst med en hastighet på 5 cm/år, mens den eurasiske plate beveger seg mot nord med en hastighet av kun 2 cm/år. Dette medfører at den eurasiske plate deformerer, og at den indiske plate komprimerer med en hastighet på 4 mm/år.

Jordskjelvet i Indiahavet 2004


Det 9,3 momentmagnitude store jordskjelvet i Indiahavet i 2004 ble forårsaket av spendinger i den subduksjonssonen der den indiske plate glir ned under Burmaplaten i det østlige Indiahavet med en hastighet på 6 cm/år. Sundagraven dannes langs denne grensen der den indoaustralske og den eurasiske plate møtes. Jordskjelv i denne regionen skyldes enten thrust-faulting, hvor de geologiske bruddlinjer brytes i rette vinkler i forhold til graven, eller strike-slip faulting hvor materiale øst for bruddlinjen gir etter langs gravretningen.

Som alle tilsvarende store jordskjelv ble 26. desember 2004-hendelsen forårsaket av thrust-faulting. En 100 km lang rystelse fikk omkring 1.600 km av grenseområdet til å gli ned, noe som flyttet bruddlinjen 15 m og løftet havbunnen adskillige meter, som så i sin tur skapte den store tsunamien.

Jordskjelvet i Kashmir 2005


Den 8. oktober 2005 inntraff et jordskjelv med en størrelse av 7,6 nær Muzaffarabad i Kashmir i Pakistan, også dette knyttet til den indiske plate. Det kostet mer enn 80.000 menneskeliv og gjorde mer enn 2,5 millioner hjemløse.

Se også


Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Tektoniske plater | India


Dato: 17.01.2021 10:51:00 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.