Den eurasiske kontinentalplatenDen eurasiske kontinentalplaten
TypeStor plate, kontinentalplate
Omtrentlig areal67 800 000 km² [1]
Høyeste punktMount Everest
8 848 moh.
Bevegelse1Sør [2]
Hastighet17-14 mm/år[2]
Viktige strukturerEuropa
Asia
Nordishavet
Atlanterhavet
Grenser til
10 oppføringer
Den arabiske platen, Amurplaten, Den indiske platen, Den afrikanske kontinentalplaten, Den nordamerikanske kontinentalplaten, Okhotskplaten, Anatoliaplaten, Den egeiske platen, Jangtseplaten, Sundaplaten

Den eurasiske kontinentalplaten er en tektonisk plate som omfatter det mest av Eurasia (en landmasse som består av de tradisjonelle verdensdelene Europa og Asia), bortsett fra det indiske subkontinent, Den arabiske halvøy, og området øst for Tsjerskijfjellene i Øst-Sibir. Den innbefatter også havbunnsplaten som strekker seg vestover til Den midtatlantiske ryggen og nordover til Nansen-(Gakkel-)ryggen.

I øst grenser den til Den nordamerikanske kontinentalplaten i nord og til Den filippinske platen i sør og Okhotskplaten og Amurplaten i øst. I sør grenser den til Den afrikanske kontinentalplaten i vest, Den arabiske platen i midten og Den indoaustralske kontinentalplaten i øst. I vest er det en divergerende grense (havbunnsspredning) med Den nordamerikanske kontinentalplaten som danner den nordligste delen av Den midtatlantiske ryggen, som ligger på begge sider av Island. Utbruddet i 1973 på Eldfell, vulkanen til islandske øyen Heimaey, var forårsaket av at Den nordamerikanske kontinentalplaten og Den eurasiske kontinentalplaten beveger seg fra hverandre og er et resultat av kreftene i divergerende plategrenser. Det samme er tilfelle enda lenger nord der en finner Gakkelryggen i Nordishavet. Den afrikanske kontinentalplaten beveger seg sakte mot den eurasiske og danner en subduksjonssone. Også Den filippinske platen undergår subduksjon. Den arabiske platen presser opp Zagrosfjellene og den indiske delen av Himalaya.

Referanser


  1. ^ Sizes of tectonic plates ThoughtCo.com
  2. ^ a b Plate Boundary Model PB2002 Peter Bird, UCLA

Eksterne lenker

Kategorier: Tektoniske plater | Eurasia | Asias geografi | Europeisk geologi | Islands geologi | Italias geologi | Hellas' geologi | Tyrkias geologi | Middelhavet | Stillehavet | Atlanterhavet


Dato: 17.01.2021 03:38:10 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.