Den arabiske platenDen arabiske platen
TypeMindre plate, jordskorpeplate
Omtrentlig areal5 000 000 km² [1]
Høyeste punktJabal an Nabi Shu'aib
3 666 moh.
Bevegelse1Nord [2]
Hastighet115-20 mm/år[2]
Viktige strukturerDet arabisk-nubiske skjoldet
Den arabiske halvøy
Rødehavet
Adenbukta
Persiabukten
Indiahavet
Grenser til Den afrikanske kontinentalplaten, Den indiske platen, Den eurasiske kontinentalplaten, Anatoliaplaten, Den somaliske platen

Den arabiske platen er en tektonisk plate på den nordlige og østlige halvkule.

Platen er en av tre jordskorpeplater (den afrikanske, arabiske og indiske) som har beveget seg i en nordlig retning i nyere geologisk historie, og som har støtt mot Den eurasiske kontinentalplaten. Resultatet er dannelsen av flere små tektoniske plater og fjellkjeder som strekker seg fra Pyreneene i vest, over Sør-Europa til Elburz- og Zagrosfjellene i Iran, og til Himalaya og fjellkjedene i Sørøst-Asia.[3]

Innhold

Grenser


Den arabiske platen består for det meste av Den arabiske halvøya; den strekker seg østover fra Sinaihalvøya og Rødehavet og nordover til Levanten. Plategrensene er:

 • Øst, til Den indiske platen, ved Owen-bruddsonen.
 • Sør, til Somaliaplaten.
 • Vest, en venstrelengs transformforkastning med Den afrikanske kontinentalplaten som blir kalt Dødehavsriften, og en divergerende (utvidende) grense langs Rødehavet, kalt Rødehavsriften.
 • Nord, en kompleks konvergerende (kolliderende) grense med Anatoliaplaten og Den eurasiske kontinentalplaten.[4]

Historie


Den arabiske platen var en del av Den afrikanske kontinentalplaten i mye av fanerozoikum (paleozoikum - kenozoikum), frem til oligocen i kenozoikum. Rødehavsriften begynte å utvide seg i eocen, og delingen mellom Afrika og Arabia skjedde omtrent 25 millioner år siden i oligocen. Siden har Arabiaplaten beveget seg sakte mot Den eurasiske kontinentalplaten.[5] Åpningen av Rødehavsriften førte til omfattende vulkansk aktivitet. Gamle vulkanfelt som Harrat Khaybar og Harrat Rahat dekker mye av den vestlige delen av platen. Noe aktivitet forekommer fortsatt, spesielt i området rundt Medina,[6] og det er også regelmessige utbrudd i Rødehavet.[7]

Kollisjonen mellom Arabiaplaten og Eurasiaplaten presser opp Zagrosfjellene i Iran. Siden Arabiaplaten og Eurasiaplaten støter sammen, er mange byer, spesielt i det sørøstre Tyrkia, utsatt for jordskjelv, vulkansk aktivitet og tsunamier.

Referanser


 1. ^ Sizes of tectonic plates ThoughtCo.com
 2. ^ a b Plate Boundary Model PB2002 Peter Bird, UCLA
 3. ^ «Wayback Machine» . 6. juli 2007. Arkivert fra originalen 6. juli 2007. Besøkt 24. januar 2018. 
 4. ^ «Plate Boundaries of the Arabian Plate – GEOS 309: Tectonics» . 4. mars 2016. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 24. januar 2018. 
 5. ^ «Arabian Plate» . African/Arabian Tectonic Plates. Besøkt 24. januar 2018. 
 6. ^ «Volcanoes of Saudi Arabia | VolcanoCafe» . www.volcanocafe.org (engelsk). Besøkt 24. januar 2018. 
 7. ^ Xu, Wenbin; Ruch, Joël; Jónsson, Sigurjón (26. mai 2015). «Birth of two volcanic islands in the southern Red Sea» . Nature Communications (engelsk). 6: 7104. doi:10.1038/ncomms8104 . Besøkt 24. januar 2018. 

Eksterne lenker

Kategorier: Tektoniske plater


Dato: 19.01.2021 09:48:47 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.