Den alpine fjellkjedefoldingDen alpine fjellkjedefolding er en folding (orogenese) som fant sted i tertiær for om lag 60-80 millioner år siden, og som blant annet skapte fjellkjeden Alpene, ved siden av en rekke andre fjellkjeder som ligger i en bue nord for Afrika og India.

Disse fjellene omfatter (fra vest til øst) Atlasfjellene, Riffjellene, Cordilleras Béticas, Pyreneene, Alpene, Appenninene, Karpatene, De dinariske alper, Pindos, Balkanfjellene, Taurusfjellene, De pontiske fjell, Kaukasus, Alborz, Zagros, Kopet Dag, Hajarfjellene, Hindu Kush, Pamir, Karakorum og Himalaya. Enkelte ganger forekommer andre navn for å beskrive dannelse av separate fjellkjeder: for eksempel karpatisk orogenese for Karpatene, hellenisk orogenese for Hellenidene eller himalayisk orogenese for Himalaya.

Den alpine fjellkjedefoldingen foregikk da kontinentene Afrika og India og den lille kimmerisk plate kolliderte (fra sør) med Eurasia i nord. Motgående bevegelse mellom de tektoniske platene begynte alt tidlig i krittiden, men hovedfasene av fjellkjededannelse begynte i paleocen til eocen og den er ennå ikke helt avsluttet.

Den alpine fjellkjedefoldingen er regnet som en av tre orogeneser som definerer Europas geologi:

Se også

Kategorier: Platetektonikk | Fjellkjeder | Alpene | Europeisk geologi


Dato: 19.01.2021 09:45:52 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.