Den afrikanske kontinentalplatenDen afrikanske kontinentalplaten
TypeStor plate, kontinentalplate
Omtrentlig areal61 300 000 km² [1]
Høyeste punktKilimanjaro
5 895 moh.
Bevegelse1[2]
Hastighet10 mm/år[2]
Viktige strukturerDen midtatlantiske ryggen
Riftdalen
Vest-Afrika-skjoldet
Sahariske metaskjold
Kongoskjoldet
Tanzaniaskjoldet
Kalahariskjoldet
Grenser til

Den afrikanske kontinentalplaten er en kontinentalplate som omfatter Afrika og havbunnen ut til flere midthavsrygger.

Den er en av dagens store litosfæreplater, som består av den kontinentale massen til kontinentet Afrika, omgitt, med unntak av i nord, av havbunnsskorpe og midthavsrygger.[3] I nord er det et komplekst system av kollisjons- og subduksjonssoner og transformforkastninger ved grensen til Den eurasiske kontinentalplaten og forskjellige mindre plater, f.eks. Den egeiske platen. Den nordlige delen av Den afrikanske kontinentalplaten inneholder også rester av havbunnsskorpe fra Tethyshavet. I nordøst finnes Rødehavet, et aktivt dannende hav i startfasen av Wilsonsyklusen, mens den Østafrikanske riftdalen, som er i ferd med å danne det som noen ganger kalles Den somaliske platen i øst, vil i fremtiden danne et nytt hav mellom Den afrikanske og Den somaliske platen.

På kontinentalplaten ligger verdens høyeste vulkan Kilimanjaro, som er en kjeglevulkan.

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Afrikas geografi | Tektoniske plater


Dato: 17.01.2021 05:54:13 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.