Dekar - nowiki.org

DekarDekar (forkortet daa, noen ganger da) er en enhet for måling av areal. Et dekar, fra deka som er 10 [1] og ar som er 100 m², er dermed 1000 . Dekar er ikke en SI-enhet.

I dagligtale blir ofte betegnelsen mål benyttet synonymt med dekar.

Før innføringen av det metriske systemet (forløperen til SI-systemet) i 1875, var et mål definert som 1/4 tønneland = 10 000 kvadratfot, tilsvarende 984 m².

Dekar er en offisiell norsk måleenhet i forskrift om måleenheter og måling, mens mål ikke er det.

Anvendelse og konvertering


Dekar, sammen med hektar, brukes særlig til å angi tomtestørrelser.

1 dekar = 1000 m2, dvs. 31,62 m x 31,62 m eller 10 m x 100 m
1 dekar = 10 ar
10 dekar = 1 hektar
1000 dekar = 1 km2, kvadratkilometer

Dekar er ikke mye brukt internasjonalt, men benyttes i Norge[2], i de tidligere områder underlagt Det osmanske rike i Midtøsten og på Balkan (Bulgaria)[3].

Referanser


  1. ^ Bokmålsordbok: «dekar»
  2. ^ Eksempel: «Korn og oljevekster, areal og avlinger, 2012, foreløpige tall» , Statistisk sentralbyrå
  3. ^ «Market of agricultural land in Bulgaria» Arkivert 22. oktober 2010 hos Wayback Machine.. BNR Radio Bulgaria. 5. oktober 2010

Eksterne lenker

Kategorier: Flateenheter


Dato: 16.01.2021 01:48:07 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.