De synoptiske evangelierDe synoptiske evangeliene er de tre første evangeliene i Bibelens nye testamente: Evangeliet etter Markus, Evangeliet etter Matteus og Evangeliet etter Lukas.

De omtales som synoptiske ettersom de har en sammenfallende, kronologisk framstilling av Jesu liv og lære, med noe fellesstoff og noe særstoff.[2] Spørsmålet om det nøyaktige vesen av det litterære slektskap mellom de tre nevnte Evangelier — det synoptiske problem — har vært emne for akademisk debatt i århundrer og har vært beskrevet som «det mest fascinerende litterære gåte i alle tider.»[3]

Man regner med at Markusevangeliet er det eldste, og at de to andre har hentet mye materiale derfra. I tillegg er det en teori om at Matteus og Lukas har brukt et nå tapt evangelium, Q-kilden, som kilde for mye av det stoffet som er felles for disse to, men som ikke finnes hos Markus.[4]

Begrepet «synoptisk», i den norske betydningen «kortfattet, sammentrengt, oversiktlig»,[5] kommer via latinske synopticus fra greske σύνοψις, synopsis, i betydningen «se alt sammen», men anvendes hovedsakelig i forbindelse med tre evangeliene.[6]

Referanser


  1. ^ Nettbibelen: Evangeliet etter Markus 4:35-41
  2. ^ Goodacre, Mark (2001): The Synoptic Problem: A Way Through the Maze . ISBN 0567080560. s. 16
  3. ^ Goodacre, Mark (2001): The Synoptic Problem: A Way Through the Maze, s. 32.
  4. ^ Goodacre, Mark (2001): The Synoptic Problem: A Way Through the Maze, s. 20-21.
  5. ^ «synoptisk» , Bokmålsordboka
  6. ^ Begge de to greske ordene, synoptikos og synopsis, er avledet fra σύν, syn (proporsjon), betydning «sammen, med», og etymologisk beslektet med ord vedrørende til sikt, visjon, framtoning, det vil si ὀπτικός, optikos (adjektiv; sammenlign med optisk), i betydningen «av» eller «for sikt», og ὄψις opsis (substantiv), i betydningen «framtoning, sikt, visjon, syn». Jf. «synoptic» . Oxford English Dictionary (3. utg.). Oxford University Press. September 2005 betalmur; «synoptic» . Online Etymology Dictionary; «optic» . Online Etymology Dictionary; σύν , ὄπτός , ὀπτικός , ὄψις , συνοπτικός , og σύνοψις i: Liddell, Henry George; Scott, Robert: A Greek–English Lexicon hos Perseus Project.

Se også


Eksterne lenker

Kategorier: Det nye testamente


Dato: 18.01.2021 08:00:42 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.