De norske BokklubbeneDe norske Bokklubbene AS er et bokklubbkonsern som siden 1961 har solgt bøker på postordre til norske husstander. Konsernet er eid av de tre forlagene Gyldendal (48,5%), Aschehoug (48,5%) og Pax forlag (3%).

Innhold

Historie


Den norske Bokklubben ble etablert 1. september 1961 av forlagene Gyldendal, Aschehoug, Tiden Norsk Forlag og Cappelen. Klubbens profil var gjenutgivelse av kjente bøker. Den første boka de ga ut var Pearl S. Bucks Den gode jord. Ni måneder etter etablering hadde selskapet over 15 000 medlemmer og hadde passert 100 000 i 1969. I dag[når?] har bokklubben over 200 000 medlemmer. Gjennom 1960-tallet utvidet klubben sin virksomhet innen lyrikk og «ekstrabøker». Den opprettet Bokklubbens Barn i 1971. Med opprettelsen av Bokklubben Nye Bøker i 1976 startet konsernet med salg av nyutgitt samtidslitteratur.

Bokklubbens grafiske profil var fra 1961 til 1980 preget av Hans Jørgen Tomings bokomslag.

Bokklubben Dagens Bok ble opprettet i 1984 av forlagene Pax og Oktober, som et radikalt alternativ til Bokklubben Nye Bøker. Etter ti års drift ble klubben oppkjøpt og fusjonert med Ekstrabokklubben til Bokklubben Kunnskap og kultur. Da Cappelen forlag i 1987 ble kjøpt av det svenske forlagskonsernet Bonniers, trakk forlaget seg ut av samarbeidet om De norske Bokklubbene tre år senere, og etablerte egen bokklubb i 1991.

Mens bokklubben i sine tidligste år la hele fokuset på «månedens bok», har den i de siste årene utviklet en fullassortert distribusjon av nye bøker og filmer. Forskjellen mellom Den norskes vekt på gjenutgivelser og Nye Bøkers samtidighet har også blir utvisket, til fordel for en markedssegmentering som tilsynelatende virker inspirert av Norsk Monitors inndeling av norske forbrukervaner: henholdsvis «tradisjonell materialist» og «moderne materialist». Norsk Monitors markedsinndeling virker også førende for Bokklubben Dagens Bok som rettet seg mot «moderne idealister», mens Ekstrabokklubben tilbød bøker for «tradisjonelle idealister». Bokklubbenes ledelse oppfattet trolig de to segmentene som for små til å være økonomisk drivverdige, og kanskje også delvis sammenfallende.

Det har også vist seg at bokklubbdistribusjon er en egnet måte til å identifisere og vedlikeholde «markedssegmenter», eller lesergrupper med stor grad av identiske lesepreferanser. Bokklubbene Villmarksliv, Mat og vinglede og Kursiv er eksempler på tilbud for nisjeinteresser.

Serier


Aktiviteter


Redaktører av Den norske Bokklubben


Adm. direktører


Litteratur


Eksterne lenkerForrige mottaker:
Kristian Ystehede
Vinner av Bokkunstprisen
Neste mottaker:
Det Norske SamlagetKategorier: Norske forlag | Vinnere av bokkunstprisen | Forlag etablert i 1961 | 1961 i Norge


Dato: 16.01.2021 10:39:29 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.