De joniske øyerDe joniske øyer
Ιόνια νησιά

Land Hellas
StatusPeriferi
Grunnlagt1987
HovedstadKorfu
Areal2 307 km² (13 av 13)
Befolkning212 984 (12 av 13) (2001ref )
Bef.tetthet92,3 innb./km²
PrefekturerKorfu
Kefalonia og Ithaka
Lefkada
Zakynthos

De joniske øyer

De joniske øyer (nygresk: Ιόνια νησιά, Ionia nisia; gammelgresk: Ἰόνιοι Νῆσοι, Ionioi Nēsoi; italiensk: Isole Ionie) er en øygruppe i Hellas. Øyene er oppkalt etter Io, prestinnen som Zevs forvandlet til en kvige for å skjule sin utroskap for Hera. Som kvige flyktet Io fra Lilleasia etter å ha blitt stukket av en klegg, og passerte De joniske øyer på svømmeturen til Egypt. Zevs, som hadde forvandlet seg til en okse, svømte derfra med avkommet deres, Europa, til verdensdelen som er oppkalt etter henne.[1]

Tradisjonelt er de kalt «de syv øyer» (på nygresk Eptanisa, Επτάνησα; italiensk Eptaneso), men øygruppen innbefatter mange mindre øyer så vel som de syv hovedøyene. De syv er som følger, fra nord til syd:

De joniske øyer (med unntak av Kythira, som hører inn under prefekturet Pireus og følgelig distriktet Attika) utgjør et eget distrikt (periferi).

Forskning


Zakynthos preges redusert grunnvannskvalitet på grunn av forsaltning, store kalksteininnslag og reduksjon av grunnvannsnivået. Kildene til forurensningen skyldes sjøvannsinntrengning på grunn av overforbruk av vann i de kystnære områdene, gjødsel fra landbruket, deponering av ubehandlet avfall og en mangelfull håndtering av kloakk. Dessuten har man sett en kvalitetsreduksjon av overflatevannet som i hovedsak skyldes ukontrollerbare utslipp av ubehandlet avfall fra olivenpressene. I den forbindelse er det etablert et gresk-norsk samarbeid knyttet til vann- og avfallsproblematikken. Samarbeidet kalles Forskningsparken Zakynthos, og formålet er å legge til rette for forskning, undervisning og formidling av kunnskap om vann og biologisk avfall på øya. Partnere i dette samarbeidet er Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων (Teknologiske utdannelsesinstitutt for De joniske øyer, TEI), greske myndigheter og næringsliv.

Science Park Zakynthos er fysisk lokalisert på den økologiske gården Therianos Family Farm /Therianos Villas på Zakynthos, hvor det skal installeres et teknologisk demonstrasjonsfelt for kildeseparering innen vann og avløp til bruk i undervisning, forskning og formidling innen bærekraftig infrastruktur og separasjonsteknikk.

Referanser


  1. ^ John Man: Attila (s. 37), forlaget Gyldendal, Oslo 2009, ISBN 978-82-05-39335-6Eksterne lenker

Kategorier: De joniske øyer | Hellas' periferier


Dato: 17.01.2021 12:47:03 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.