DavisstredetDavisstredet eller Davissundet (engelsk: Davis Strait, dansk: Davisstrædet) er havet mellom Grønland og den canadiske Baffinøya. Stredet er 400 km bredt, og forbinder Labradorsjøen i sør med Baffinbukta lenger nord. Grenselinja mot Labradorsjøen er satt ved 60° N og mot Baffinbukta ved 70° N. Stredet er oppkalt etter den engelske oppdageren John Davis.

Sundet danner en terskel for havstrømmene med et vanndypet som varierer mellom 1000 m og 2000 m. Baffinstrømmen går mot sør på vestsiden. Vestgrønlandsstrømmen går mot nord på østsiden. Det forekommer kraftige tidevannstrømmer i sommerhalvåret. sjøis dannes i oktober, har maksimum utstreking i mars, og smelter fra april av. Tilfrysningen er fra vest mot øst, avsmeltingen fra øst mot vest. Midlere istykkelse er 1 meter, men det har også være observert 20 meter tykk is ved oppstuing (1967). Sundet er isfritt i juli og august.[1]

Referanser


  1. ^ Y. Wu; m.fl. (2013). «Ocean current and sea ice statistics for Davis Strait» (PDF). Fisheries and Oceans canada. Besøkt 1. juli 2019. 
Kategorier: Atlanterhavet | Grønlands geografi | Sund i Canada | Nordvestpassasjen


Dato: 16.01.2021 08:08:24 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.