DariDet er også et fylke i provinsen Qinghai i Kina ved navn Dari.

Dari er det lokale navnet på variasjoner av persisk som blir snakket i Afghanistan. Det er det største språket i landet og blir snakket i nordlige og vestlige deler inkludert hovedstaden Kabul i øst. Rundt 30% av befolkningen snakker persisk, men tospråklighet er vidt utbredt. Det er morsmålet til tadsjiker, hazarere og chahr aimak-folkene. Språket blir brukt som kommunikasjonsform mellom forskjellige språk i Afghanistan.

Syntaksen i afghansk persisk er ikke så forskjellig fra iransk persisk (lokalt kalt farsi). For å markere eiendom, bruker afghansk persisk tillegget -ra. Vokalsystemet er også noe forskjellig fra iransk persisk.

Noen[hvem?] regner ikke dari som en dialekt eller eget språk. De regner det som et skrevet språk (muntlig persisk har mange dialekter). Mange[hvem?] mener også at dari ikke bør kalles afghansk persisk fordi:

Derfor kan dari bli regnet som et synonym for persisk.

Disse variasjonene av persisk i Afghanistan er forskjellig fra språket som snakkes av zoroasterne som bor i Yazd og Kerman i Iran, og som også kalles Dari (eller Gabri).

Eksterne lenker

Kategorier: Vestiranske språk | Språk i Afghanistan


Dato: 16.01.2021 03:50:18 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.