Dansk«Dansk» kan også referere til Danmark.
Dansk
dansk
Brukt i Danmark
 Færøyene
 Grønland
 Island
Skåne (Sverige)
Schleswig-Holstein (Tyskland)
Agder (Norge)
Rogaland (Norge)
Vestland (Norge)
Vestfold og Telemark (Norge)
Oslo (Norge)
Viken (Norge)
Antall brukere5 299 756[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Nordgermansk
Østnordisk
Dansk
SkriftsystemDet latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt i Danmark
 Færøyene
 Grønland
 EU
Nordisk råd
Normert avDansk Sprognævn
Språkkoder
ISO 639-1da
ISO 639-2dan
ISO 639-3dan

Wikipedia på dansk
Dansk på Wiktionary
Portal: Språk

Dansk er et østnordisk språk av den østskandinaviske (kontinentale) gruppe som tales av rundt 6 millioner mennesker, fortrinnsvis i Danmark, i Sydslesvig, på Færøyene, Grønland og på Island. Språket er meget sterkt påvirket av nedertysk.

Innhold

Typiske egenheter


Dansk regnes som det mest progressive av de nordgermanske språkene. Siden norrøn tid har det gjennomgått en del vokalendringer som blant annet har gjort at historisk lang a nå uttales som IPA [ɛ] eller [æ]/SAMPA [{] eller [E], og mange historiske diftonger har blitt til monoftonger, for eksempel har stein gått over til sten.

Varighetsforskjellene i norrønt mål, som utviklet seg til tonelag i norsk og svensk, uttrykkes i dansk med såkalt stød, eller fraværet av dette. Stød er et særegent fonetisk fenomen som ikke er blitt entydig sidestilt med andre fenomener i noe annet språk. Det later til å bestå i et stemmebåndslukke eller knirkestemme i slutten av en vokal.

Historiske forhold


I mange århundrer var nedertysk lingua franca i hele Nord- og Østersjøområdet, inkludert Skandinavia og England. Dansk har en svært stor del av sitt ordforråd fra nedertysk.

Dansk og norsk


Da Norge ble forent med Danmark ved Kalmarunionen, ble dansk etter hvert offisielt språk i begge rikene.[trenger referanse] Det danske språket har hatt mindre påvirkning over det norske språket, selv om det ofte sies at mye av det norske språket har blitt påvirket mye av dansk, kommer det meste av det norske språket fra norrønt, og alle norske dialekter har utviklet seg naturlig uten særlig grad for innflytelse fra dansk.

Derimot, har dansk påvirket det norske skriftspårket, hovedsakelig på grunn av koinéspråket dansk-norsk og riksmål, den gamle formen av bokmål før fornorsking.

Dansk tellemåte


Den danske tellemåten er delvis basert på tjuetallsystemet. Halvtredje, halvfjerde og halvfemte er eldre betegnelser for henholdsvis 2½, 3½ og 4½ (jf. norsk halvannen med betydningen 1½).

Se også


Referanser


Eksterne lenker


Danske ordbøker
Kategorier: Dansk | Germanske språk | Språk i Danmark | Språk på Færøyene | Språk på Grønland | Språk på Island | Språk i Tyskland | Den europeiske unions offisielle språk


Dato: 23.01.2021 11:23:56 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.