DagestanDagestan
Республика Дагестан / Respublika Dagestan (ru)

FlaggVåpen
Land Russland
Føderal kretsDen nordkaukasiske FK
Økonomisk regionNord-Kaukasus
StatusRepublikk
Grunnlagt20. januar 1921
HovedstadMakhatsjkala
TidssoneUTC+03.00
Retningsnummer872
Areal
 – Totalt
rangert som nr. 52
50 300 km²
Befolkning
 – Totalt
rangert som nr. 21
2 576 531
Bef.tetthet51,2 innb./km²
Offisielle språkRussisk, agulsk, avarisk, aserbajdsjansk, tsjetsjensk, darginsk, kumykisk, lakisk, lezgisk, rutulsk, tabassaransk, tatisk og tsakhursk[1][2].
Grunnlagt20. januar 1921
NettsideNettside
Politikk
OverhodeVladimir Vasiljev
Beliggenhet

Dagestan

Dagestan («Fjellandet») er en av Russlands republikker og ligger ved Kaspihavet i det nordlige Kaukasus.

Republikken grenser internt i Russland til Kalmykia i nord og Tsjetsjenia og Stavropol kraj i vest. Internasjonale grenser er mot Aserbajdsjan og Georgia i sør. I tillegg har Dagestan ca. 400 km kystlinje mot Det kaspiske hav. Republikkens areal er 50 300 km², og høyeste punkt er Bazarduzu på 4466 meter.

De største byene er hovedstaden Makhatsjkala (460 000 innbyggere), Khasavjurt (126 000) og Derbent (117 700).

Folkegrupper


Utdypende artikkel: Folkegrupper i Dagestan

Selv om det er en liten republikk med bare 2,5 millioner innbyggere, er det mange folkegrupper i Dagestan og mange språkfamilier i Dagestan. Den største folkegruppen er avarene. Ifølge folketellingen fra 2002 er 29,4 prosent av befolkningen er etniske avarer, mens bare 4,7 prosent er etniske russere:

Dagestans grunnlov sier at alle folkegruppers interesser skal ivaretas, noe som krever stor balansegang. Over 90% av befolkningen er muslimer[3] og landet er en muslimsk republikk, noe som gjenspeiles i Dagestans flaggs grønne farge.

Referanser


  1. ^ According to Article 11 of the Constitution of Dagestan, the official languages of the republic include "Russian and the languages of the peoples of Dagestan"
  2. ^ http://constitution.garant.ru/region/cons_dagest/chapter/1/#100
  3. ^ «Arkivert kopi» . Arkivert fra originalen 17. mai 2012. Besøkt 6. september 2012. 

Eksterne lenkerDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Dagestan | Kaukasia | Stater og territorier etablert i 1921 | 1921 i Russland


Dato: 16.01.2021 03:30:10 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.