CresCres
Geografi
PlasseringAdriaterhavet
Areal405,78 km²[1]
Lengde66 km
Bredde12 km
Høyeste punktGorice (648 moh.)
Administrasjon
Kroatia
FylkePrimorje-Gorski Kotar
Største bosetningCres
Demografi
Befolkning3079 (2011[2])
Befolkningstetthet7,58/km²
Beliggenhet
Cres (Kroatia)

Cres (italiensk: Cherso) er med et areal på 405,78 km² den største øya i Kroatia og Adriaterhavet. Plassen blir imidlertid delt med den eksakt like store øya Krk.[1] De største tettstedene på øya er Cres og Valun. Cres har fergeforbindelser med Brestova i Istria og med øya Krk, som ligger rett ved. Sør for Cres ligger øya Losinj, som er forbundet med Cres med en bro over et smalt sund.

Innhold

Naturforhold


Øya er lang og smal med forholdsvis høye fjell. Berggrunnen er hovedsakelig kalkstein, på grunn av alle sprekkene i denne finner man sjelden vann på overflaten her. Store deler av øya er kledt av skog (særlig steineik). Med sine nokså store ubebygde områder har øya et forholdsvis rikt dyreliv med blant annet viktige kolonier av europeisk gåsegribb.

Næringsliv


Turisme er i dag en av de viktigste næringsveiene, men Cres har ikke på langt nær så mange turister som naboøyene Krk og Losinj.

Referanser


  1. ^ a b «GEOGRAFSKI I METEOROLOŠKI PODACI» (PDF). Kroatias statistiske byrå. Besøkt 13. april 2019. 
  2. ^ Statistisk årbok for Kroatia 2015 Kroatias statistiske byrå

Eksterne lenker

Kategorier: Øyer i Kroatia | Primorje-Gorski Kotar fylke


Dato: 17.01.2021 12:40:42 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.