Cork - nowiki.org

CorkCork
Irsk navn: Corcaigh

Land Irland
Provins:Munster
Grevskap:Cork
StatusBy (city)
Areal37 300 000 kvadratmeter
Befolkning119 143 (2006)
Bef.tetthet0,01 innb./kvadratmeter
Høyde over havet0 meter
Cork (Irland)

Cork

Cork er administrasjonsbyen i grevskapet Cork i Irland. Den er etter befolkningstall landets nest største by, og øya Irlands tredje største etter Dublin og Belfast.

Selve byen har 119 143 innbyggere (folketelling 2006). Med forsteder har den i 2006 anslagsvis 274 000 innbyggere, mens «Stor-Cork» har 380 000 innbyggere.[1]

Det irske navnet Corcaigh kommer fra ordet corcach, som betyr «myrlendt sted», en referanse til plasseringen ved bredden av elven Lee. Sentrum ligger på en øy i elven. Havnen i Cork er en av verdens største naturlige havner.

Cork var et sentralt sted i Irlands uavhengighetskamp. Allerede i 1491 forsøkte byen å løsrive seg fra engelsk styre, og under den irske borgerkrig markerte borgerne seg som svært aktive. Mange innbyggere omtaler Cork som «Irlands sanne hovedstad».

Se også


Byer i Irland

Referanser


Eksterne lenker


Kategorier: Byer i Cork | Havner i Irland | Europeiske kulturhovedsteder
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Cork (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 27.08.2020 06:58:53 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.