CollegeCollege (IPA: [ˈkɔlɪdʃ] eller [ˈkɔlɪdʒ]) er den engelske formen av kollegium, og brukes særlig om institusjoner innen høyere utdannelse i engelskspråklige land. I USA er college en utdanningsinstitusjon som er forberedende for universitetsstudier, men generelt brukes «college» og «university» om hverandre her.[trenger referanse] I øvrige engelsktalende land er college en underavdeling av et universitet.

Et college er et samfunn bestående av studenter og lavere akademiske lærere, som lever og virker innenfor de store bygningskompleksene. Collegene baserer seg delvis på allmennutdanning, og delvis på studieforberedende utdanning, slik at elever innenfor den sistnevnte gruppen har kompetanse nok til å følge undervisningen, og avlegge eksamen, ved universiteter. På collegene er det også stort engasjement innenfor idrett og øvrig samfunnsliv.

Et college består av en rektor (head master, principal, warden e.l.), et antall fellows (lønnede dosenter, som deltar i både forvaltning og undervisning) og studenter av ulike kategorier; først og fremst scholars (opprinnelig ubemidlede stipendiater). Pensioners eller commoners utgjør flertallet av ugraderte studenter (undergraduates). Forskjellene mellom for ovennevnte studentkategorier blir med årene av en mer historisk art; i praksis legger man i dag større vekt på studentenes resultater for hvert enkelt år. Noen velger å fortsette sine studier ved collegene (som postgraduates).

Levnedsordningen i collegene har fra begynnelsen hatt et temmelig klosterlikt preg, som i senere tid har blitt mindre utpreget. Eksempelvis kan fellows nå gifte seg. De fleste college har arkitektonisk interessante profanbygninger og kapell, bibliotek, museer og parker. Oxford eide på begynnelsen av 1900-tallet 21 college (derav 3 fra 1200-tallet), mens Cambridge eide 17.

Eksterne lenker

Kategorier: Skoler | Engelske ord og uttrykk


Dato: 17.01.2021 02:31:36 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.