CitadellCitadell betegner en fortifikasjon av den innerste kjernen i en festning eller en befestet by, hvor forsvarerne og eventuelt makthaverne kan trekke seg tilbake for eventuelt holde ut en beleiring og trette ut angriperne og eventuelt vente på forsterkninger og avlastning.

Innhold

Etymologi


Ordet kom til norsk via fransk fra italiensk, diminutiv av citta, «by», egentlig «liten by, liten festning», og betegner et sterkt, indre festningsverk i en større festning.[1]

Et lignende og mer lokalt dekkende ord er kastell, fra norrønt kastali, avledet fra latinske castrum '«borg» i betydningen «mindre festning, borg».[2]

Beskrivelse


Citadellene ble anlagt der hvor det topografisk kunne være gunstig, enten i midten av en bykjerne eller i utkanten av byen. Det ble gjerne anlagt på en høyde som ga god utsikt over byen og omegnen omkring. Citadellets funksjon kunne i mange situasjoner også være rettet mot byen befolkning, for å sikre makthaverne mot dem.

Da kong Christian IV anla Christiania i 1624 som en befestet by bak voller, fikk den allerede eksisterende Akershus festning oppgaven å fungere som citadell i byens forsvarsanlegg.

Den samme byggeglade kongen sørget også for å skaffe hovedstaden København et citadell som kjernen i byens festningsverker. Kastellet eller Citadellet Frederikshavn ble også påbegynt i 1624, et stjerneformet anlegg med fem bastioner nord for selve byen. Kastellet skulle etter planen også være rammen rundt et kongelig slott, men dette ble sløyfet.

Referanser


  1. ^ «Citadell» , Bokmålsordboka
  2. ^ «Kastell» , Bokmålsordboka

Se også


Eksterne lenker

Kategorier: Militærarkitektur


Dato: 17.01.2021 12:14:19 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.