Charlotte Amalie av Danmark og NorgeCharlotte Amalie av Danmark og Norge
Født27. april 1650
Hessen i Tyskland
Død27. mars 1714 (63 år)
København
Gravlagt Roskilde domkirke
Ektefelle Christian V
ForeldreVilhelm VI av Hessen-Kassel og Hedvig Sophie
Far Vilhelm VI av Hessen-Kassel
Mor Hedvig Sophie av Brandenburg
Søsken Elisabeth Henriette av Hessen-Kassel, Philipp av Hessen-Philippsthal, Wilhelm VII, Karl
Barn 1.Frederik IV (16711730)
2.Christian Vilhelm (16721673)
3.Christian (16751695)
4.Sophie Hedevig (16771735)
5.Carl (16801729)
6.Christiane Charlotte (død som barn)
7.Vilhelm (16871705)
Beskjeftigelse Gemal
Nasjonalitet Danmark
Våpenskjold

Charlotte Amalie av Hessen-Kassel (født 27. april 1650 i Kassel i landgrevskapet Hessen-Kassel, død 27. mars 1714 i København) var gift med kong Christian V og var dronning av Danmark-Norge.

Innhold

Liv og virke


Bakgrunn

Hun var datter av landgreve Vilhelm VI av Hessen-Kassel og Hedvig Sophie av Brandenburg, og var oppdratt i den kalvinistisk-reformerte tro, som hun beholdt hele livet.

Dronning

Dronning Charlotte Amalie var særlig avholdt både av folket og ved hoffet for sin vennlighet. I en tid der de kongelige og hoffet gjerne snakket tysk, er hun også husket for sin levende interesse for det danske språket. Under krigen mot svenskene utviste hun stort mot da Karl XII nærmet seg København med sine tropper.

Hun var kalvinist og fikk sammen med de danske gesandter i Versailles gjennomtrumfet løslatelsen av protestantiske fanger, tilbakelevering av deres formuer og familiesammenføring i Danmark. Hun var ved korrespondanser og personlige møter utrettelig i å forsvare sine trosfeller i og utenfor Frankrike, selv om Frankrike og Danmark hadde en forsvarsallianse i en del av hennes regjeringstid. Hun lot oppføre Reformert kirke i København for sine franske og tyske trosfeller.

Hun fikk syv barn, blant annet den senere kong Frederik IV.

Hovedstaden på De amerikanske Jomfruøyer, Charlotte Amalie, er oppkalt etter henne. Det samme er slottet Charlottenborg i København.

Litteratur


Eksterne lenkerForgjenger:
 Sophie Amalie 
Dronning av Norge og Danmark
Etterfølger:
 Louise av Mecklenburg-Güstrow  Kategorier: Danske dronninger | Huset Hessen-Kassel | Norges dronninger | Personer fra Kassel | Fødsler i 1650 | Dødsfall i 1714


Dato: 16.01.2021 02:07:32 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.