ChakraChakra (fra sanskrit cakraṃ चक्रं; fonetisk uttale «chukr»; pali chakka; tibetansk khorlo; malaysisk cakera) er et ord fra sanskrit som kan oversettes med hjul.

Chakra er et begrep som refererer til hjullignende virvler som, ifølge tradisjonell indisk medisin, skal ligge i kroppen på et eterisk plan.

Det er mest vanlig å forholde seg til sju større chakraer eller energisentre.[1] Tilhengere av hinduisme og moderne New Age-tradisjoner mener at chakraene påvirker kroppen både fysisk og psykisk. Det finnes ingen vitenskapelig støtte for eksistensen av chakraer eller at kroppen påvirkes via disse.[2]

Det finnes et stort utvalg av litteratur om historien og filosofien rundt chakra.[3] Mye av den opprinnelige informasjonen om chakra kommer fra den hinduistiske teksten Upanishad, som ble notert ned for første gang mellom 1200-900 f.kr.

Chakra-begrepet blir mer og mer brukt i vesten på grunn av New Age-bevegelsen. En rekke alternative behandlingsmetoder tar utgangspunkt i chakraene.[4][5]

Se også


Referanser


  1. ^ Slik får du kontakt med engler Nettavisen
  2. ^ The Myth About Chakras Why You Probably Have It All Wrong Elephant Journal
  3. ^ Chakra som verktøy – erfaringsvitenskap med stor nytteverdi alternativ.no
  4. ^ The Scientific Basis of Integrative Medicine Evidence Based Complementary & Alternative Medicine, juni 2005, 2(2): 257–259.
  5. ^ Chakrabalansering alternativ.no


Denne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .
Denne filosofirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Metafysikk | Esoterisme | Indisk kultur | Alternativ behandling | Filosofisk terminologi


Dato: 17.01.2021 05:45:53 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.