Grad celsius


(Omdirigert fra Celsius)


Temperaturomregningsformler
Omregning fra til Formel
celsius fahrenheit °F = (°C × 9/5) + 32
fahrenheit celsius °C = (°F − 32) × 5/9
celsius kelvin K = °C + 273,15
kelvin celsius °C = K − 273,15
fahrenheit kelvin K = (°F + 460) × 5/9
kelvin fahrenheit °F = (K × 9/5) − 460

Grad celsius (symbol: ) er en måleenhet for temperatur. Enheten brukes for å uttrykke temperatur på celsiusskalaen, og er oppkalt etter den svenske forskeren Anders Celsius (1701–44), som i 1742 fastsatte skalaen etter smeltepunktet og kokepunktet til vann under normalt trykk ved havflaten. Han satte kokepunktet til 0 ℃ og smeltepunktet til 100 ℃. I 1747 oppkalte Carl von Linné skalaen etter Celsius og byttet samtidig om punktene, slik at smeltepunktet nå er 0 ℃ og kokepunktet er 100 ℃.

Siden 1954 har enheten blitt definert som avledet fra enheten kelvin (K), som er SI-enheten for temperatur:

Temperatur i ℃ = Temperatur i K – 273,15

der 0 K = −273,15 ℃ er det absolutte nullpunkt, der all termisk aktivitet opphører og alt som fins av entropi er de små feilene i krystallstruktur som kan oppstå under frysing. Størrelsen til trinnene på kelvinskalaen og celsiusskalaen er de samme, det vil si 1/100 av avstanden mellom smeltepunktet og kokepunktet til vann. Smeltepunktet for vann er dermed +273,15 K, og kokepunktet er +373,15 K. Kelvinskalaen er imidlertid ikke definert etter smelte- og kokepunktet til vann, men etter det absolutte nullpunkt og trippelpunktet til VSMOW (spesielt rent vann).

Innhold

Skrivemåte


Som med de fleste andre måleenheter, skal det være mellomrom mellom verdien og enheten: 200 ℃. Hvis det fremstår fra konteksten at det er snakk om grader celsius, er det også mulig å skrive kortformen 200°, og isåfall skal det ikke være mellomrom foran gradsymbolet.[1]

Det er vanlig å skrive enheten som to tegn: gradsymbolet (Unicode: U+00B0, HTML: °) fulgt av en majuskel C. I Unicode finnes det også et eget tegn for «grader celsius»: U+2103 (DEGREE CELSIUS), som ser slik ut: ℃.

Omregningstabell mellom de forskjellige enhetene


Se også


Referanser


  1. ^ Språkrådet. «Svar på språkspørsmål» . Arkivert fra originalen 22. mars 2015. Besøkt 7. april 2010. Kategorier: Avledede SI-enheter | Temperaturskalaer


Dato: 16.01.2021 02:16:25 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.