Caligulas storskip - nowiki.org

Caligulas storskipCaligulas storskip, (også kjent som rundskipet) er et veldig stort transportskip som ble funnet som skipsvrak ved utbyggingen av Leonardo da Vinci internasjonale lufthavn i Fiumicino ved Roma, Italia på 1950-tallet. Fiumicino, som betyr lille elv, var en havn nord for det antikke Romas viktigste havnested Ostia ved munningen av Tiberen.

Skipsvraket var formodentlig etter en stor romersk pram eller lekter som hadde en lengde på om lag 104 meter og en bredde på om lag 20.3 meter. Den hadde seks dekk med lasteevne på minst 1000 til 7300 tonn og hadde hatt en besetning på 700-800 mann. Noen har spekulert på om dette skipet eller et liknende var benyttet for transporten av obeliskenPetersplassen fra Egypt i år 37 e.Kr på ordre av keiser Caligula.

Plinius den eldre har i sitt historieverk Naturalis Historiae referert til transporten av obelisken fra Egypt til Roma som en enestående hendelse. Lekteren som fraktet obelisken hadde en ekstra stor mast som armene til fire menn ikke kunne favne rundt. Hundre og tyve linseskjepper var nødvendig som ballast. Etter å ha gjort sin tjeneste var den gigantiske lekteren ikke lenger nødvendig. Ifølge Plinius den eldre ble den fylt med stein og sement og senket for å forme grunnen til en kai i den nye havna Ostia. På kaien stod et stort fyrtårn, like berømt som fyrtårnet på Faros i Egypt. Men det hersket ikke stor sikkerhet om hans opplysninger fordi andre forfattere hadde skrevet om ei øy istedenfor et stort skip som fundament for kaien med fyrtårnet.

Fiumicino skipsvrakene


Utbyggingen av den nye lufthavnen for Roma på 1950-tallet førte til at man gjenoppdaget det gamle havnestedet i Fiumicino ved Ostia som keiser Claudius bygd i år 42 e.Kr tre kilometer fra munningen av Tiberen der Ostia ligger.

Det ble avdekket enorme fundamenter, ruiner og fem skipsvrak, betegnet som «Fiumicino 1», «Fiumicino 2», «Fiumicino 3», «Fiumicino 4» og «Fiumicino 5». Fiumicino 1 og Fiumicino 2 var store lektere på 14 m og 12 m, Fiumicino 5 var en fiskebåt, den eneste som hittil er funnet fra den romerske tiden og Fiumicino 4 var et mindre fraktfartøy med mast.

Den aktuelle lekteren som formodentlig var Caligulas berømte storskip for transport av obelisken er Fiumicino 3 som ikke er godt bevart etter at restene var utgravd av de italienske arkeologene. Bare en del av skrogets bunnseksjon med kjøl gjenstod. Alle fem skipsvrak er nå på utstilling i et museum sør for lufthavna i Fiumicino.

Eksterne lenker

Kategorier: Skip | Arkeologi i Italia | Antikkens Roma
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Caligulas storskip (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 24.08.2020 10:21:32 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.