Cedille


(Omdirigert fra Cédille)


Diakritiske tegn

aksent

akutt aksent ( ˊ )
dobbel akutt aksent ( ˝ )
grav aksent ( ˋ )

breve ( ˘ )
hake ( ˇ )
cedille ( ¸ )
cirkumfleks ( ˆ )
trema ( ¨ )
dot ( · )

anunaasika ( ˙ )
anusvaara (  ̣ )

horn / dấu hỏi ( ̛)
krok / dấu hỏi (  ̉ )
makron ( ˉ )
kvist ( ˛ )
ring / kroužek ( ˚ )
spiritus asper ( ʽ )
spiritus lenis (  ʼ )
tøddel ( ¨ )

Tegn som av og til brukes som diakritisk tegn

apostrof ( )
bar ( | )
kolon (  : )
komma ( , )
bindestrek ( ˗ )
tilde ( ˜ )
titlo (  ҃ )

En cedille ( ¸ ) er et diakritisk tegn som ser ut som en «krok» lagt til under visse konsonanter som et diakritisk merke for å modifisere bokstavens uttale. Halen er bunnen av en halv minikursiv-z eller Ezh. Navnet «cedille» er det gamle spanske navnet for bokstaven Z, ceda.

Cedillen kan anvendes på forskjellige bokstaver og angiver at bokstaven skal uttales annerledes enn normalt. Cedillen forekommer hyppigst under bokstaven c, og benyttes i katalansk, fransk, oksitansk og portugisisk for å vise at c-en skal uttales som /s/, foran a, o eller u, hvor den ellers skulle uttales som /k/.

tyrkisk markerer cedillen at bokstaven representerer en annen lyd enn den vanlige formen. Bokstaven ş representerer lyden [ʃ], mens s står for en vanlig [s]. Tilsvarende, mens bokstaven c på tyrkisk representerer lyden [d͡z], skal ç uttales [t͡ʃ].

Innhold

Eksempler


Ç ç

Koding


ISO-8859-1-bokstavkodingen inkluderer bokstavene Ç, ç. Mange flere bokstaver er tilgjengelige i Unicode.

I HTML kan Ç frembringes med kodene Ç og ç for henholdsvis stor og liten bokstav, og som kombinasjoner med å holde nede Alt-tasten mens man taster koden, får man dem frem med Alt-0199 og Alt-0231.

En cedille uten tilknytning til noen bokstav, «¸», får man fram med ¸ eller Alt-0184.

Se også


Eksterne lenker


Bokmålsordboka – cedille
Kategorier: Tegn


Dato: 16.01.2021 05:47:00 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.