BuktEn bukt er en bred innskjæring i strandlinja mot vann eller sjø. En mindre (ofte trang) innskjæring betegnes vik, mens en vid, langstrakt havbukt betegnes gulf eller golf.

En lang, smal bukt eller vik betegnes som kil, eller et sund.

Bukter har gjerne forholdsvis rolig vann. Dette begunstiger livet i vannet, og derfor er de som regel gode fiskevann. I eldre tid var små havbukter ettertraktet som ankerplasser, mens de store (f.eks. Biscayabukta) var fryktet fordi man lett mistet landkjenningen.

Det kan diskuteres om Middelhavet og Østersjøen er hav eller bare store bukter i Atlanterhavet. Under alle omstendigheter har det vært Europas hell at havet skjærer seg så langt inn i kontinentet. Dels har det betydd en mildning av klimaet, og dels har det lettet transporten i løpet av de årtusener hvor veier var noe man stort sett selv måtte lage.

Se også

Kategorier: Bukter


Dato: 16.01.2021 03:42:28 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.