BrattahlíðBrattahlíð (Brattahlid, Brattalid) var Eirik Raudes gård ved Eriksfjorden på Grønland. Boplassen ligger i den nåværende grønlandske byen Qassiarsuk[1].

Den norsk-islandske vikingen Eirik Raude slo seg omkring 985 ned på Brattahlidsletten ved den sydgrønlandske fjorden som senere ble oppkalt etter ham, og etablerte her Brattahlid i Austerbygd. Andre seilte lenger nordvest og grunnla Vesterbygd ved Godthåbsfjorden som den første nordiske bosettingen på Grønland[2].

Gårdanlegget ble utgravd på 1920-tallet under ledelse av de danske arkeologene Poul Nørlund og Aage Roussell, og Tjodhildkirken som hørte til gården ble utgravd på 1960-tallet. Kirken var beskjedne 2 x 3,5 meter. I år 2000, i anledning 1000-årsfestlighetene, ble Tjodhildkirken gjenoppbygd, litt bortenfor der den opprinnelig stod.

Se også


Referanser


  1. ^ «Brattalid – Store norske leksikon» . Store norske leksikon. Besøkt 8. april 2016. 
  2. ^ «Sagaen om Vinland - heimskringla.no» . www.heimskringla.no. Besøkt 8. april 2016. Kategorier: Vikingtiden på Grønland | Grønlands historie | Arkeologi på Grønland | Befolkede områder etablert på 900-tallet


Dato: 18.01.2021 12:23:13 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.