BorneoBorneo
Geografi
PlasseringSørøst-Asia
ØygruppeDe store Sundaøyer
Areal743330[1] km²
Høyeste punktGunung Kinabalu (4095 moh.)
Administrasjon
Brunei
DistrikterBelait
Brunei-Muara
Temburong
Tutong
Indonesia
ProvinserKalimantan Barat
Kalimantan Selatan
Kalimantan Tengah
Kalimantan Timur
Malaysia
DelstaterSabah
Sarawak
Demografi
Befolkning16 millioner (2000)
Befolkningstetthet22/km²
Beliggenhet
Borneo (Asia)

Borneo (malayisk: Borneo, bahasa Indonesia: Kalimantan, kinesisk: 婆罗洲) er en øy i Sørøst-Asia. Øya er verdens tredje største (etter Grønland og Ny-Guinea), og har et areal på 743 330 km².

Borneo er delt mellom tre stater. Hoveddelen er indonesisk, og omfatter de fire provinsene Øst-Kalimantan, Sør-Kalimantan, Vest-Kalimantan og Sentral-Kalimantan. I nord er de to malaysiske provinsene Sabah og Sarawak og utenfor kysten det føderale territoriet Labuan. Midt på nordkysten er også det selvstendige sultanatet Brunei.

Borneo er omgitt av Sørkinahavet mot nord og nordvest, Suluhavet mot nordøst, Celebeshavet og Makassarstredet mot øst, Javahavet mot sør og Karimatastredet mot sørvest.

Vest for Borneo er Malayahalvøya og Sumatra, mot sør kommer man til øya Java, mot øst ligger Sulawesi (Celebes) og Molukkene, og mot nordøst er Filippinene.

Borneo har et tropisk klima med noen av verdens største regnskogområder, og har et rikt dyreliv med bl.a. elefanter, sumatra-neshorn, leoparder, tigre, orangutanger og pytonslanger. Mellom 1962 og 1966 var Borneo åsted for kamper mellom Malaysia og Indonesia. Her ble blant annet britiske Special Air Service-soldater innblandet.

Innhold

Befolkning


Den samlede befolkningen på Borneo var i 2005 anslått til ca. 18,4 millioner:

Indonesia

Malaysia

Brunei, ca. 0,4 mill. innb.

De største byene


Referanser


  1. ^ Borneo Encyclopedia.com

Eksterne lenker

Kategorier: Borneo | Bruneis geografi


Dato: 16.01.2021 01:50:52 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.