Bombingen av Verdens handelssenter i New YorkBombingen av Verdens handelssenter i New York

Verdens Handelssenter sett fra Hudson River, 26. august 2000
Sted:New York, New York
Mål:Verdens handelssenter i New York
Dato:26. februar 1993
12:17
Tidssone:UTC-5
Angrepsmetode:Bilbombe; forsøk på natriumcyanidangrep.
Antall døde:6
Gjerningsperson(er):Al-Qaida, ledet av Ramzi Yousef
Motiv:Amerikansk støtte til Israel og USAs rolle i Midtøsten.

Bombingen av Verdens handelssenter i New York hendte 26. februar 1993 og bestod av en bilbombe som ble detonert av islamistiske terrorister i den underjordiske parkeringsgarasjen under det nordre tårnet. Aksjonen førte til seks dødsfall og over 1 000 skadde.

Målet med aksjonen var å skade fundamentet til det nordlige tårnet i så stor grad at det ville kollapse over sin likedanne nabobygning.

Bomben eksploderte klokken 12.17 og skapte en trykkbølge som lagde et 30-meters hull gjennom fire lag av betong. Bombens detonasjonshastighet var omkring 4,5 km/s. Cyanidgassen som ble generert antas å ha brent opp i eksplosjonen.

Bomben kuttet bygningenes elektriske tilførsel og telefonlinjene for store deler av nedre Manhattan. Bomben førte også til at røyk kom sigende fra 93. etasje i begge tårn, og tårnenes fire trappelys og nødlys gikk også ut av funksjon. Grunnet strømsvikten ble mesteparten av New Yorks radio- og TV-stasjoner hindret i å sende ut signaler til eteren i nærmere en uke, og i mellomtiden kunne TV-stasjonene bare kringkaste via kabel og satellitt.

Hovedmannen bak aksjonen, Ramzi Yousef, håpet at røyken skulle holde seg i tårnet for å få oppmerksomhet fra offentligheten ved at folk på innsiden skulle kveles sakte av den dårlige luften. Han regnet også med at tårn 2 skulle kollapse. Materialene som ble brukt for å lage bomben kostet omtrent $129.

Yousef flyktet selv til Pakistan noen timer etter aksjonen. Han ble arrestert 7. februar 1995 i Islamabad etter å ha blitt funnet i samarbeid mellom den pakistanske etterretning og det amerikanske diplomatisikkerhetsbyrået. I rettssalen sa han «Jeg er terrorist; og stolt av det så lenge det er mot den amerikanske regjeringen».[1] Dommeren anbefalte rett etter dette at Yousef skulle sone hele straffen isolert. Det ble senere oppdaget at han også var delaktig i planer om å ta livet av både den daværende paven og daværende president Bill Clinton. Yousef soner nå livstidsstraff uten mulighet for prøveløslatelse i et høysikkerhetsfengsel i Florence, Colorado.

Referanser


  1. ^ «'Proud terrorist' gets life for Trade Center bombing» . CNN. 8. januar 1998. Besøkt 15. mai 2008. Kategorier: Bombeanslag | Terroraksjoner i USA | Terroraksjoner i 1993 | New Yorks historie | 1993 i New York (delstat)


Dato: 17.01.2021 01:22:35 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.