Bolette Christine Pavels LarsenBolette Christine Pavels Larsen
Født18. oktober 1847[1]
Død8. desember 1904[1] (57 år)
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge

Bolette Christine Pavels Larsen (født 18. oktober 1847 i Sogndal, død 8. desember 1904 i Bergen) var en norsk forfatter, oversetter og litteraturkriteiker i Bergens Tidende. Hun var en sentral aktør i det litterære feltet fra 1880-årene til etter århundreskiftet. Larsen var den første forfatteren med utgivelser på sognedialekt, og dermed også på landsmål, i Sogn og Fjordane, men hun utga også bøker på riksmål. Hun var kjent som publisist og kulturmenneske.

Innhold

Liv og virke


Bolette Christine Pavels Larsen var født inn i en embedsmannsfamilie i Sogndal, men var det meste av livet bosatt i Bergen.

Kritiker og formidler

I Bergen fungerte Larsen fra 1884 som hovedkritiker i Bergens Tidende. Hun var svært opptatt av litteratur på nynorsk, og fungerte som formidler av bøker på landsmål skrevet av ukjente forfattere. Hun var en viktig støttespiller for Mons Litleré og nynorskforlaget hans. Larsen var medlem av Vestmannalaget, en landsdekkende landsmålsorganisasjon med base i Bergen.

Oversetter og forfatter

Bolette C. Pavels Larsen oversatte fra 1888 tekster fra skånsk til sognedialekt og fikk dem publisert. I 1897 utga hun fortellinger på sognemål, Smaoe Skjeldringa. Samme år kom fortellingene ut på dansk-norsk (Smaa Skildringer), og fem år senere utga hun andre tekster på riksmål (Kløver og Klunger). Arne Garborg ga henne ros for hennes tidlige fortellinger på sognemål. De utkom i serien Små-stubbar, publisert av naustedølen Mons Litleré i 1886. Ifølge Sigrid Bø Grønstøl skriver Bolette C. Pavels Larsen «med lett humor og mild ironi […]; ho snur på samfunnshierarkiet», står det i bind tre av Vestlandets historie.[2]

Forfatternettverket

Bolette C. Pavels Larsen hadde et finmasket kontaktnett til andre forfattere og litteraturkritikere, som Arne Garborg og Hulda Garborg, Knut Hamsun, Hans E. Kinck, svenske Verner von Heidenstam, Hans Seland, Jens Tvedt og de danske brødrene Edvard Brandes og Georg Brandes. Hun brevvekslet med den verdenskjente dramatikeren og forfatteren August Strindberg, og fikk hans tillatelse til å publisere et av hans skuespill som føljetong i Bergens Tidende i mars 1893.

Gården Larsen vokste opp på i Kroken i Luster kommune ble den første husmorskolen i det daværende Nordre Bergenhus amt etter at den ble solgt i 1884. Det er reist en minnesten over Bolette C. Pavels Larsen i Fjærland i Sogndal kommune. Hennes ektemann, Ole Johan Larsen, donerte bøker til Bergen Museum fra deres private samling.

Familie


Bolette Christine Pavels Larsen var datter av prokurator Jonas Lund (1801–71) og Inger Marie Munthe (1802–86). Hun ble i 1874 gift i Gloppen bankfullmektig Ole Johan Larsen (1845–1928). Ekteskapet var barnløst. Hun var søsterdatter av maleren Gerhard Munthe (1849-1929) og gjennom sin mor også nært beslektet med lærer og forfatter Margrethe Munthe (1860-1931).

Bibliografi


Referanser


  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Bolette_C_Pavels_Larsen , besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Sigrid Bø Grønstøl (2006). «Vestlandslitteraturen». I Knut Helle; Ottar Grepstad; Arnvid Lillehammer; Anna Elisa Yttri. Vestlandets historie. Kultur. 3. Bergen: Vigmostad & Bjørke. s. 214. 

Kilder


Eksterne lenker

Kategorier: Fødsler i 1847 | Dødsfall i 1904 | Norske forfattere | Personer fra Sogndal kommune


Dato: 17.01.2021 07:34:36 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.