BittersjøeneBittersjøene
Land Egypt
TypeSaltsjøer
Areal300 km² [1]
Høydemoh.
Lengde35 km 
Dybdem (snitt)[2]
Nedbørfelt2 806 km² [2]
SalinitetCa. 70  
TilløpSuezkanalen
UtløpSuezkanalen
Beliggenhet
Bittersjøene (Egypt)

Bittersjøene (arabisk: al-Buheyrat al-Murrat) er to saltvannsinnsjøer (bassenger) som inngår i Suezkanalen i Egypt. De ligger i Suezeidets sørlige del og utgjør Store Bittersjø (arabisk: البحيرة المرة الكبرى), som ligger mot nord, og Lille Bittersjø (arabisk: البحيرة المرة الصغرى), som ligger mot sør. Det er snakk om to sjøer som er forbundet gjennom et smalt område og som utgjør forbindelsen mellom den nordlige og den sørlige delen av Suezkanalen. De to sjøene dekker tilsammen en overflate på ca. 300 km². Innsjøene er tilsammen 35 km lange.

Ettersom kanalen mangler sluser flyter vannet fritt fra Middelhavet og Rødehavet til disse sjøene og erstatter vann som forsvinner gjennom fordampning. Bittersjøene fungerer dermed som en slags buffer som begrenser tidevannets virkninger i kanalen. Faktisk var Bittersjøene opprinnelig en bukt fra Rødehavet, men den tørket litt etter litt inn til en depresjon på 10 m under havet. I 1869 ble Suezkanalen ført gjennom Bittersjøene.

I 1945 møttes Franklin D. Roosevelt og kong Ibn Saud av Saudi-Arabia på USS «Quincy» mens skipet lå i Store Bittersjø. Samtalen mellom de to ble gjengitt i boken FDR Meets Ibn Saud av tolken William A. Eddy.

Under seksdagerskrigen i 1967 ble 14 fartøyer fanget på sjøen helt frem til 1975. Dette som følge av at kanalen stengte ved krigens utbrudd og ikke åpnet før en internasjonal avtale inngått i 1976 muliggjorde at man fikk ryddet opp vrakgods og miner fra kanalen, og derefter gjenåpnet trafikken. De 14 fartøyene ble kalt Den gule flåten, sannsynligvis fra farven på flyvesanden i området.

Referanser


  1. ^ Bittersjøene Store norske leksikon
  2. ^ a b Great Bitter Lake Lakepedia.com

Eksterne lenker


Denne egyptrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Innsjøer i Egypt


Dato: 18.01.2021 12:11:02 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.