Biscayabukten


(Omdirigert fra Biscayabukta)


Biscayabukten
Typebukt
Del avNord-Atlanteren

Biscayabukten (fransk: Golfe de Gascogne, spansk: Golfo de Vizcaya, engelsk: Bay of Biscay) er et randhav til Nord-Atlanteren utenfor nordkysten av Spania og vestkysten av Frankrike. Grensa mot selve Atlanterhavet trekkes langs en linje fra Kapp Ortegal på nordvestspissen av Spania til Île d'Ouessant utenfor Bretagne.

Den sydlige delen omtales som Det kantabriske hav, en lite benyttet betegnelse på norsk.

Området er kjent for sitt stormfulle vær, spesielt i vinterhalvåret.[1] Store deler av bukten er grunt vann beliggende over kontinentalsokkelen, med 100-200 meters dybde. Mellom den franske og den spanske kontinentalsokkelen finnes det imidlertid dybder ned til 4,735 m.[2] Gjennomsnittsdybden i bukta er 1,744 meter. Disse dybdeforskjellene gir unormalt høy sjøgang i stormfullt vær, og i kombinasjon er dette årsak til buktas beryktede status som historisk gravsted for mange skip.[3][4]

Referanser


  1. ^ «Why the Bay of Biscay is Dangerous for Ships?» . Marine Insight (engelsk). 21. oktober 2011. Besøkt 18. juni 2019. 
  2. ^ «Bay of Biscay» . web.archive.org. 20. juli 2015. Besøkt 18. juni 2019. 
  3. ^ A Summary of Wave Data Needs and Availability: A Report (engelsk). National Academies. 1979. 
  4. ^ «Why the Bay of Biscay is Dangerous for Ships?» . Marine Insight (engelsk). 21. oktober 2011. Besøkt 18. juni 2019. Kategorier: Spanias geografi | Bukter i Frankrike | Bukter i Atlanterhavet | Bukter i Europa


Dato: 16.01.2021 04:18:43 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.